назад

Фахівці системи безоплатної правової допомоги взяли участь в обговоренні прав учасників АТО

unnamed 30Наприкінці лютого у Синельниківській міськраді пройшов круглий стіл, присвячений захисту прав учасників АТО. Захід було організовано для налагодження співпраці в регіонах, створення платформи для обміну інформацією, досвідом, узагальнення та комплексного підходу для вирішення проблем учасників АТО та членів їх сімей. Участь у круглому столі взяли фахівці Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги і Синельниківського бюро правової допомоги.

На заході також були присутні секретар міської ради Олена Заіка, заступник міського голови Тетяна Кучерук, заступник голови Синельниківської районної державної адміністрації Сергій Бірюков, радник голови Синельниківської районної ради Ігор Калашніков, начальник Східного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Олексій Корж. А також представники органів соціального захисту населення, медицини, служби зайнятості, Пенсійного Фонду України, військкомату, члени громадської організації «Ветеранів АТО та учасників бойових дій Синельниківщини», громадської організації «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня».

Від імені міської влади присутніх привітала секретар міської ради Олена Заїка, яка подякувала всім гостям та учасникам «круглого столу» за участь у заході та щоденну кропітку працю, спрямовану на розв’язання проблемних питань воїнів, які повертаються додому після виконання військового обов’язку.

Під час круглого столу представники різних установ та організацій доповіли про роботу за напрямком діяльності, зокрема щодо санаторно-курортного лікування учасників АТО міста та району, їх медичного забезпечення та реабілітації, порядку нарахування пенсій учасникам АТО та членам їх сімей, шляхів повернення демобілізованих воїнів до продуктивної зайнятості, отримання безоплатної правової допомоги. Учасники заходу дали Олексію Коржу дієві поради для врегулювання окремих питань на законодавчому рівні та для врахування у державній цільовій програмі соціальної адаптації учасників АТО, що розробляється  Всеукраїнською правозахисною організацією «Юридична сотня».

Також на зустрічі презентували оновлену «Пам’ятку учасникам АТО» від Всеукраїнської правозахисної організації «Юридична сотня», розроблену спільно з Міністерством соціальної політики, Міністерством оборони та Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників АТО. У Пам’ятці зібрано базову інформацію щодо пільг, прав і соціальних гарантій воїнів АТО, а також надано рекомендації щодо порядку дій в певних ситуаціях.

Директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Жанна Оберемченко наголосила на тому, що міська влада всіляко сприяє вирішенню проблемних питань учасників антитерористичної операції. Аби військові мали змогу максимально швидко і результативно розв’язати будь-які проблеми у перший понеділок кожного місяця в приміщенні міської ради організували роботу спеціалістів різних служб, які проводять прийом ветеранів АТО та членів їх сімей одночасно.

«Безоплатну правову допомогу воїни АТО можуть отримати через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги, – проінформував присутніх представник Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Микола Юрчук.  – До 2017 року ветерани війни мали право на безоплатну вторинну правову допомогу лише з питань їх соціального захисту. Але з 5 січня 2017 року набрав чинності  Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на таку допомогу. Відтепер ця соціальна гарантія від держави встановлена у тому числі для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни та особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надається з будь-яких питань».

Підбиваючи підсумки заходу учасники зустрічі дійшли спільної думки, що нагальні питання воїнів АТО та членів їх сімей можна вирішити лише спільними зусиллями служб, що займаються питаннями соціального та правового захисту прав захисників суверенітету та цілісності рідної держави.

Нагадуємо, що Синельниківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Синельникове, вул. Богми, 4-а.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

{gallery}news/2017/03/1{/gallery}