назад

17098363 594298037427823 458834956557683253 n

14 лютого 2017 року фахівці Бучацького бюро правової допомоги провели правопросвітницькі заходи з учнями  8-9 класів Звенигородської ЗОШ І-ІІ ст., Зеленської ЗОШ І-ІІ ст. Бучацького району та студентами Бучацького коледжу Подільського державного аграрно-технічного університету на теми: «Знай свої права» та «Правова свідомість — показник вихованості молоді». Також, 21 лютого 2017 року у Заліщицькому обласному багатопрофільному навчально-реабілітаційному центрі головний спеціаліст Заліщицького бюро правової допомоги Назар Шевчук провів урок правових знань.

Учням та студентам навчальних закладів розповіли про загальні права та обов’язки неповнолітніх відповідно до Конвенції про права дитини, чинного законодавства України та більш детально зупинилися на питаннях реалізації права та гарантій неповнолітніх на освіту та працю.

Оскільки на заході в Бучацькому коледжі Подільського ДАТУ були студенти, батьки яких є учасниками бойових дій, головний спеціаліст Бучацького бюро правової допомоги ТетянаГорбатюк надала роз’яснення щодо цільової підтримки держави під час навчання за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

Відповідно до статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» держава забезпечує учасникам бойових дій та їх дітям, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, — до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної та вищої освіти надається у вигляді:

  • повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
  • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
  • соціальної стипендії;
  • безоплатного забезпечення підручниками;
  • безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;
  • безоплатного проживання в гуртожитку;
  • інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти зазначеним категоріям громадян визначаються Кабінетом Міністрів України.

Головний спеціаліст Заліщицького бюро правової допомоги Назар Шевчук розповів учням Заліщицького обласного багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру про реалізацію права неповнолітніх на працю.

17022356 594298044094489 8743479841000129637 n

ДО ВІДОМА! За законом не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років (ст. 188 Кодексу законів про працю України). Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років.

Ні для кого не секрет, що досить багато дітей бажають працювати влітку або під час шкільних канікул. Тому у Кодексі законів про працю України є уточнення, що для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Усі особи молодше 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному огляду (ст. 191 КЗпП).

Роботодавець не має права застосовувати працю неповнолітніх на:

  • важких  роботах та роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці;
  • підземних роботах;
  • роботах, що передбачають підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для неповнолітніх  граничні норми;
  • нічних, надурочних роботах і роботах у вихідні дні.

Гарантії при наданні відпусток неповнолітнім:

Особи віком до 18 років мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час. Щорічна основна відпустка неповнолітнім може надаватись також у перший рік роботи за їх заявою до настання шестимісячного строку безперервної роботи на даному підприємстві, в організації, установі. Ненадання щорічної відпустки особам віком до 18 років протягом робочого року забороняється. Це означає, що заміна неповнолітнім всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Звільнення неповнолітніх

Звільнення працівників молодше вісімнадцяти років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей.

Якщо продовження роботи неповнолітнього працівника загрожує його здоров’ю або порушує його законні інтереси, батьки, усиновителі і піклувальник неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54, тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги  за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги – м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги – м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги – смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги – м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул.Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.