назад

Як перевірити себе у списку виборців?

486-1Змінили прізвище, місце проживання або документи? Чи Ви досягли повноліття і будете голосувати вперше? Якщо так, то вам варто приділити увагу перевірці своїх даних у Державному реєстрі виборців. Це база (система), створена для забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу. Відповідно до неї розсилаються запрошення на голосування та складаються списки.

Згідно із законодавством, кожен виборець має ПРАВО звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців для перевірки своєї наявності у списку виборців, а також особистих персональних даних, що там містяться.

ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ

Через інтернет. Координати сайту https://www.drv.gov.ua. Вам потрібно зареєструватись у сервісі «Кабінет виборця», заповнити відповідну форму і зробити запит до Державного реєстру виборців. Приблизно через 1-2 доби отримаєте дані щодо свого включення до списку на власну електронну адресу

Звернутись безпосередньо до відділу ведення Державного реєстру виборців. Зробити це можна в будь-який робочий день протягом усього року. При собі потрібно мати паспорт (або тимчасове посвідчення громадянина України).
Перевірити свої дані в іменному запрошенні на вибори. Воно повинно бути доставлено вам дільничною виборчою комісією не пізніше як за 10 днів до дня голосування (не пізніше як за 3 дні до дати повторного голосування)

Що робити, якщо вас НЕ ВКЛЮЧЕНО до списку виборців або ваші персональні дані вказано неправильно?

• Необхідно особисто подати заяву з доданими до неї копіями документів, що підтверджують правильність і реальність відомостей про особу, до відповідного Державного реєстру виборців.
• Зробити це потрібно не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування.

Крім того, кожний виборець має право звернутися до суду з адміністративним позовом про уточнення списку виборців у встановленому Кодексом адміністративного судочинства України порядку. Cуд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніше як за п’ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку – до дільничної виборчої комісії.

Інформація надана в рамках реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні)