назад

Як перевірити своє право на БВПД малозабезпеченим та інвалідам: робимо розрахунки

rozrahunok   Переважна більшість людей, які звертаються до місцевих центрів з надання БВПД, підпадають під дію п.1 ч.1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Мова йде про малозабезпечених та інвалідів. Це та категорія осіб, яка повинна підтвердити своє право на безоплатну вторинну правову допомогу відповідними довідками про доходи.

    Нижче подаємо механізм розрахунків, відповідно до яких фахівці місцевих центрів визначають, чи має право клієнт на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Користуючись ним, особа також самостійно може визначити, що підпадає вона під дію п.1 ч.1 статті 14 вищеназваного Закону.

ДЛЯ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХОСІБ

 

Нагадаємо: п.1 ч.1 статті 14 вищеназваного Закону визначає, що право на БВПД мають:

    особи, якщосередньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму.

   Щоб підтвердити статус малозабезпеченої особи, клієнт, окрім паспорта та ідентифікаційного коду, має подати відповідну довідку із органу соціального захисту населення. У ній зазначено, отримує чи ні особа соціальну допомогу як малозабезпечена та розмір такої допомоги. Саменаявність цієї довідки підтверджує, що особа є суб’єктом права на БВПД.

Що робити, коли такої довідки немає?

    У разі відсутності зазначеної довідки особа подає:

а) довідку про склад сім’ї;

б) довідку про доходи кожного члена сім’ї за останні 6 місяців;

в) якщо особа зареєстрована як безробітна – то довідку про перебування на обліку в центрі зайнятості та проведені виплати;

в) якщо клієнт є самозайнятою особою або фізичною особою-підприємцем – то потрібна довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку). Таку довідку можна взяти у «податковій» (центрі обслуговування платників Державної фіскальної служби).

   У такому випадку фахівці місцевого центру самостійно обчислюють середньомісячний сукупний дохід сім’ї особи за наступним механізмом.

    Розраховують суму прожиткового мінімуму (Р мін) сім’ї особи, яка звернулася про надання правової допомоги. Ця сума вираховується відповідно до прожиткового мінімуму для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, затверджених у Законі «Про Державний бюджет».

Формула розрахунку наступна:


Р мін = К1 х М1 + К2 х М2 + К3 х М3 + К4 х М4, де:

К1 – кількістьдітей віком до 6 років у складі даної сім’ї;

К2 – кількість дітей віком від 6 до 18 років у складі даної сім’ї;

К3 – кількість працездатних осіб у складі даної сім’ї;

К4 – кількість осіб, які втратили працездатністьу складі даної сім’ї;

М 1 – встановлена сума прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років;

М 2 – встановлена сума прожиткового мінімуму для дітей віком від 6 до 18 років;

М 3 – встановлена сума прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

М 4 – встановлена сума прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

  Для обчислення беруться розміри прожиткових мінімумів для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, затверджених у Законі «Про Державний бюджет», на дату звернення особи. Відповідно до ст.7 Закону прожитковий мінімум у 2016 році встановлений у таких розмірах:

дітей віком до 6 років: з 1 січня 2016 року – 1167 гривень, з 1 травня – 1228 гривень, з 1 грудня – 1313 гривень;

дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2016 року – 1455 гривень, з 1 травня – 1531 гривня, з 1 грудня – 1637 гривень;

працездатних осіб: з 1 січня 2016 року – 1378 гривень, з 1 травня – 1450 гривень, з 1 грудня – 1550 гривень;

осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2016 року – 1074 гривні, з 1 травня – 1130 гривень, з 1 грудня – 1208 гривень.

   Розраховують середньомісячний сукупний дохід сім’ї (Р дох). Він розраховується шляхом ділення суми сукупного доходу сім’ї, вказаного у відповідних підтверджуючих документах, на 6 місяців:

Р дох = R / 6,    де:


R – сума сукупного доходу сім’ї відповідно до поданих підтверджуючих документів за останні 6 місяців.

   Перевіряють, чи належить клієнт до категорії малозабезпеченихі чи має він право скористатися БВПД.

   Особа, яка звернулася за отриманням правової допомоги, має на неї право у разі, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї такої особи є нижчим від суми прожиткового мінімуму сім’ї такої особи(Р дох < Р мін ).

  

ПРИКЛАД РОЗРАХУНКУ

     Розраховуємо Р дох– середньомісячний сукупний дохід сім’ї особи, яка звернулася про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

   Сім’я складається із 4-х осіб: матері, батька, бабусі та 5-річної дитини:

батько (працездатна особа) – отримує заробітну плату у розмірі 4300 грн. /міс.

мати (працездатна особа) – отримує заробітну плату у розмірі 2500 грн./ міс.

бабуся (особа, яка втратила працездатність) – отримує щомісячно пенсію у розмірі 1200 грн.

   Середньомісячний сукупний дохід сім’Ї (Р дох.):

4300х6=25 800      2500х6=15 000  1200х6=7 200

Р дох. = 25 800 + 15 000 + 7 200/6 =8 000

    Розраховуємо Р мін– прожитковий мінімум сім’ї особи, яка звернулася про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Р мін= 2х1378 + 1х1167 + 1х1074 =4997

Р дох.8 000 > Р мін4997

    Із зазначеного прикладу випливає, що особа, яка звернулася за отриманням БВПД, не є суб’єктом права на таку допомогу, оскільки середньомісячний сукупний дохід сім’ї такої особи перевищує суму прожиткового мінімуму сім’ї.

 ДЛЯ ІНВАЛІДІВ

   Зазначимо: п.1 ч.1 статті 14  Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначає, що право на БВПД мають інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії,у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

   Аби підтвердити своє право на БВПД інваліди, окрім паспорту, ідентифікаційного коду та пенсійного посвідчення (або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності) має надати до місцевого центру також:

   довідку про розмір пенсії або довідка про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії.

    Нагадаємо, що відповідно до ст.7 Закону про Держбюджет прожитковиймінімум у 2016 році дляосіб, які втратили працездатність, становить: з 1 січня 2016 року – 1074 гривні, з 1 травня – 1130 гривень, з 1 грудня – 1208 гривень.