назад

Як підвищити правову обізнаність громадян, знають у Рівненському місцевому центрі

гол

Одним із основних завдань центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги є проведення правопросвітницької роботи, мета якої – підвищення правової культури та правової обізнаності громадян.

Так, нещодавно у приміщенні ПАТ «Рівнегаз»  відбулася зустріч, у якій взяла участь начальник відділу правової інформації та консультацій Рівненського місцевого центру Любов Мельник.

Зокрема, учасники зустрічі обговорили стан та характер реалізації національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», а також шляхи вдосконалення проведення правопросвітницьких заходів з метою підвищення правової культури та свідомості громадян. Окрім цього, Любов Мельник розповіла присутнім про безоплатну правову допомогу як державну гарантію в Україні, а також види правових послуг, які надаються у Рівненському місцевому центрі.

Також у Рівненському міському центрі зайнятості відбувся семінар для осіб з інвалідністю, участь у якому взяла начальник відділу правової інформації та консультацій Рівненського місцевого центру Любов Мельник.

Під час семінару особам з інвалідністю розповіли про діяльність системи безоплатної правової допомоги в Україні, види правових послуг, які надаються у Рівненському місцевому центрі, а також роз’яснили порядок звернення громадян за безоплатною правовою допомогою.

Окрім цього, усі бажаючі могли отримати безоплатні консультації з правових питань. Варто зазначити, що переважно людей цікавила інформація щодо пільг, які встановлені чинним законодавством для осіб з інвалідністю, а також питання з сімейного, спадкового права та соціального забезпечення.

Тим часом керівник Острозького бюро правової допомоги Микола Шаповал відвідав Бухарівську сільську раду. Там правник провів семінар, під час якого роз’яснив питання реагування посадових осіб органів місцевого самоврядування на запити правоохоронних органів. Також Микола Шаповал розповів присутнім про реалізацію національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», який спрямований підвищити правову грамотність населення та сформувати нову правову культуру в суспільстві.

Окрім того, керівником Острозького бюро правової допомоги провів прийом громадян у приміщенні органу Пенсійного Фонду, під час якого люди цікавилися питаннями встановлення факту, що має юридичне значення, оскільки при призначенні пенсії виникають питання щодо невідповідності довідок, виданих архівною установою, вимогам пенсійного законодавства, а саме неправильного зазначення прізвища, імені та по батькові. Також громадяни цікавилися питаннями підтвердження страхового стажу на підставі виданих раніше з місця роботи довідок, розрахунку розміру пенсії тощо.

1

Також на виконання Меморандуму про співпрацю між Координаційним центром з надання правової допомоги та Державною службою зайнятості начальник Рівненського бюро правової допомоги Ілона Куль провела у приміщенні Рівненського районного центру зайнятості семінар. Участь у заході громадяни, що перебувають на обліку у службі зайнятості та отримали статус безробітного. В рамках реалізації національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» Ілона Куль роз’яснила присутнім питання судових витрат у цивільному судочинстві. Після семінару правник провела мобільний пункт консультування. Громадян, які звернулися за правовою допомогою, отримали консультації та роз’яснення щодо порядку повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, внесення відомостей до Єдиного держав, а також порядку встановлення фактів, що мають юридичне значення.

2

Головний спеціаліст Гощанського бюро правової допомоги Вадим Гупалюк у рамках роботи мобільного пункту консультування провів прийом громадян на території Жаврівської сільської ради. Місцевих жителів цікавили питання призначення житлових субсидій, спадкування майна за законом, а також вирішення земельних спорів.

3

Тим часом начальник Гощанського бюро правової допомоги Сергій Дубич провів прийом громадян на території Красносільської сільської ради. Місцеві жителі зверталися з питань відшкодування частини невикористаних сум субсидій, переоформлення земельного паю, порядку спадкування майна за заповітом та законом, порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім цього, з метою роз’яснення реформ уряду України у сфері охорони здоров’я та освіти, Сергій Дубич зустрівся керівниками ФАПу, школи, клубу, дитячого садка та проінформував про роботу Гощанського бюро правової допомоги, а також види правових послуг, які можна там отримати у бюро, основні реформи, що проводяться урядом України у різних галузях і реалізацію національногоправопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресоюм. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії0 800 213 103(цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги:смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Дубенське бюро правової допомоги: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, тел. (0365) 62-10-08.

Здолбунівське бюро правової допомоги:м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги:м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.