назад

Як покращити правову освіту на Полтавщині говорили під час чергового засідання Полтавської обласної МКМР з правової освіти населення

DSC 0179

20 червня 2017 року відбулося чергове засідання Полтавської обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення, яка є  постійно діючим консультативно-дорадчим органом при обласній державній адміністрації. Основними завданнями МКМР  є: координація діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, навчальних та культурних закладів, наукових установ, видавництв та видавничих організацій, засобів масової інформації у сфері  правової  освіти  населення; надання методичної допомоги органам  виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, об’єднанням громадян, навчальним та культурним закладам  у проведенні роботи з підвищення правової свідомості і правової культури населення; розробка  пропозицій  (рекомендацій)    щодо    удосконалення правової навчально-виховної роботи; поширення досвіду з питань правової освіти населення.

До складу Ради входять керівники територіальних структур ЦОВВ, управлінь, відділів та інших структурних підрозділів облдержадміністрації, навчальних закладів, установ та організацій, зокрема, і керівництво Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області(далі – РЦ).  

Під час засідання, перший заступник директора РЦ Микола Лахижа поінформував присутніх про  роботу, яка проводилася Регіональним, місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги щодо здійснення правопросвітництва в регіоні.

«Одним із ключових завдань, яке постає перед фахівцями системи  БВПД Полтавщини є проведення широкої правоосвітньої роботи, яка спрямована на інформування громадян про їх права та механізми їх захисту. Така робота проводиться спільно з партнерами в рамках обласної, міських і районних програм правової освіти.  Регіональним центром стимулювалося прийняття та удосконалення міських і районних програм правової освіти з виділенням коштів та активізація діяльності МКМР, чому сприяло уведення у більшості районів представників системи правової допомоги до складу МКМР як заступників голів» – відзначив він.  DSC 0171

Протягом 2016 року центрами з надання БВПД організовано та проведено 496 комунікативних заходів з питань розширення доступу до БПД,  180 заходів для студентів та викладачів вищих навчальних закладів. Забезпечено участь РЦ у 11 заходах органів місцевого самоврядування, громадських та благодійних організацій та відповідно участь  фахівців місцевих центрів (далі – МЦ) та бюро у 181 заході.

У січні-травні 2017 року фахівцями системи БВПД області проведено 200 правопросвітницьких заходів, зокрема, щодо механізмів вирішення правових питань, змісту основних реформ, що проводяться Урядом України тощо.

Окремо перший заступник директора зупинився на проведенні активної правопровітницької роботи у засобах масової інформації.

«У рамках програми «Акценти» ТРК «Лтава» забезпечується щомісячне проведення тематичних передач «Я маю право». Щомісячно здійснюються записи передач на обласному радіо. Щотижнево проводиться тематичне інформування полтавців про їх права у ранкових телепередачах» – зазначив він.

 «Правопросвітницька робота проводилася у різноманітних формах, як то: засідання круглих столів, семінарів, уроків права, годин спілкування, лекторіїв, ігрових занять, виховних годин, бесід, лекцій.

На особливу увагу заслуговує проведення кущових семінарів на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині», які відбулися за активної підтримки Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації.

Значна увага приділялася проведенню правопросвітницьких заходів для соціально вразливих категорій населення, як то ВПО, учасники АТО, які проводилися спільно з органами влади та громадськими організаціями» – поінформував  Микола Лахижа.

 Під час засідання МКМР присутні також дізналися про те, яким чином в області проводиться інформування населення з питань соціального захисту населення, які основні напрями діяльності, здобутки, пріоритети у роботі управління превентивної діяльності з профілактики та боротьби з правопорушеннями серед неповнолітніх та завдання щодо подолання дитячої злочинності.

Виховання підростаючого покоління є важливим аспектом правопросвітницької роботи у регіоні, тому директор Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара Марина Максименко доповіла про правову інноватику в роботі бібліотек області.  Виконуюча обов’язків директора комунальної установи «Обласний молодіжний центр» Полтавської обласної ради Вікторія Каюн розповіла про проведення правоосвітніх заходів для молоді. Заступник начальника Управління – начальник відділу у справах сім’ї та молоді Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської обласної державної адміністрації Наталія Шкоденко доповіла про виконання Національного плану імплементації резолюції Ради безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека на період до 2020 року» у Полтавській області.DSC 0187

          За результатами засідання Полтавської обласної МКМР з правової освіти населення  прийнято відповідні  рекомендацій, які спрямовані на покращення правової освіти в області,  інформування громадян про їх права, проведення правоосвітницької роботи у регіоні.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.