назад

Як поновити строки для вступу у спадщину?

22.08.2016 - konsultazia BП’ять років тому мешканець Чуднівського району втратив батька. Будучи єдиним спадкоємцем, він поцікавився як написати позовну заяву до суду про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. За допомогою чоловік звернувся до Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до ч.3 ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців із моменту відкриття спадщини він не заявив про відмову від неї.

Тобто, якщо спадкоємець продовжує проживати у батьківському будинку та не подавав нотаріусу заяви про відмову від спадщини то не має потреби звертатися до суду із позовною заявою про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, оскільки він вже прийняв її.

Під час з’ясування обставин, чому саме спадкоємець не звертався до нотаріуса раніше, фахівці місцевого центру встановили, що громадянин проживав із покійним батьком на момент смерті та зараз продовжує проживати у батьківській хаті. Інших спадкоємців – братів, сестер, матері – не має.

За таких обставин співробітники Центру запропонували звернутися до нотаріуса із заявою про вступ у спадщину та надати документи, які підтверджують проживання у будинку спадкодавця (довідку з сільської ради, домову книгу з записами осіб, які проживають у будинку) на час смерті та після смерті.