назад

Як працює Старокостянтинівський місцевий центр з надання БВПД: один день з життя центру

Проконсультувати громадян із різноманітних правових питань, провести дієвий правопросвітницький захід та попрацювати над плануванням подальшої діяльності – це лише частина роботи, яку щоденно виконують фахівці Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Про один день роботи центру, 13 листопада, – у публікації.

У дистанційному консультативному пункті, який працював 13 листопада в приміщенні Старокостянтинівського міськрайонного відділу філії ДУ «Центр пробації» у Хмельницькій області, громадян консультувала начальниця відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги місцевого центру Ірина Вовнянко.

«Завдяки систематичній роботі пункту консультування безоплатну правову допомогу можуть отримати особи, засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, а натомість перебувають на обліку уповноваженого органу пробації», – говорить юристка.

Цього разу по правові консультації до фахівчині звернулися п’ятеро мешканців Старокостянтинівщини, кожен із яких отримав професійні поради і роз’яснення.

Ще один пункт консультування працював на базі Сковородківської сільської ради Старокостянтинівського району. Громадян приймала заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Оксана Балясна. З правовими питаннями до юристки звернулося четверо громадян. З-поміж іншого людей цікавили порядок оздоровлення та відпочинку дітей з інвалідністю, призначення та виплата державної допомоги одинокій матері, вимоги щодо оформлення звернень громадян, а також питання призову на строкову військову службу.

Водночас начальниця відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з її надавачами Марія Гаврилюк провела правопросвітницький захід у Сковородківському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад». Юристка поспілкувалася зі школярами 6-8 класів на тему булінгу у школі. В інтерактивній формі діти з’ясували, що називають булінгом, як його розпізнавати та що робити, якщо стали свідком чи жертвою цькування. Особливу увагу фахівчиня центру зосередила на відповідальності за вчинення цього виду насильства.

По закінченню роботи консультаційного пункту працівниці місцевого центру провели робочу зустріч із секретарем ради Людмилою Соломюк. В межах інформаційної кампанії «Відповідальне батьківство» загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» обговорили питання захисту прав дітей та жінок, стягнення аліментів в порядку наказного провадження, умови виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків, отримання послуги «Муніципальна няня», податкової знижки на навчання тощо.

Та на цьому робота не завершилася, адже на Старокостянтинівщині працювали над комплексним підходом до допомоги постраждалим від домашнього насильства. Тож заступниця директора місцевого центру Марина Цісар взяла участь у робочій нараді з питань проведення акції «16 днів проти насильства», яка відбулась в управлінні соціального захисту населення Старокостянтинівської міської ради.

Під час наради юристка презентувала діяльність місцевого центру та докладно розповіла про ту юридичну допомогу, яку можуть отримати в установі постраждалі від домашнього насильства.

«Сьогодні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також їхні відділи в районах – бюро правової допомоги забезпечують надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб, взаємодіють із іншими суб’єктами, що діють у сфері запобігання та протидії домашньому насильству», – зазначила Марина Цісар.