назад

Як протистояти домашньому насильству, розглядали під час круглого столу в Балті

baltske byro nasilstvo 230 січня 2018 року за ініціативи представника Балтського бюро правової допомоги Руслана Москаленка та за участі Балтської районної державної адміністрації в офісі громадської організації “Віра. Надія. Любов.” відбувся круглий стіл на тему: «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Для участі до обговорення були запрошені:

  • директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСССДМ) Іветта Река, провідний фахівець ЦСССДМ Тетяна Бубнова,
  • фахівець ЦСССДМ Юлія Грабован,
  • головний спеціаліст Управління соціального захисту населення Балтської РДА Наталія Заноздра,
  • завідувач сектору сім’ї, молоді та спорту Балтської РДА Олена Галайко,
  • начальник служби у справах дітей Балтської РДА Наталія Герасименко,
  • старший інспектор ювенальної превенції Балтського ВП Вадим Андрюшков,
  • старший інспектор Балтського районного відділу пробації Роман Кучер,
  • соціальний працівник ГО «Віра. Надія. Любов.» Руслан Мазур.

На початку заходу Руслан Москаленко повідомив присутнім, що 07 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Представник Балтського бюро правової допомоги звернув увагу присутніх, що відтепер центри/бюро правової допомоги отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають:

  • у забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб;
  • взаємодія з іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. 

Руслан Москаленко відзначив, що згаданими законодавчими змінами розширено категорію дітей як суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Відтепер отримати її можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

baltske byro nasilstvo 1

baltske byro nasilstvo 2

На завершення зустрічі учасники круглого столу, переглянувши відеоролик «Зупинимо домашнє насилля», підсумували, що домашнє насильство потрібно не лише зупинити, а й запобігти йому.

Одним з дієвих способів запобігання є проведення спільних правопросвітніх заходів – інформування кожної людини про її право на вільне від насильства життя та невідворотність покарання за будь-яке насильство.

Руслан Москаленко повідомив присутнім, що Міністерством юстиції України у співпраці з системою безоплатної вторинної правової допомоги реалізується загальнонаціональний правопросвітницький проект “Я МАЮ ПРАВО!”.

Проект має на меті не лише інформувати громадян про їхні права, а й навчити їх, як ці права захищати. Учасники заходу отримали тематичні інформаційні матеріали з правових питань.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Балтського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: вул. 30 років Перемоги 24, м. Балта, тел: 04866-2-20-02.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.