назад

Як приватизувати земельну ділянку, яка знаходиться в користуванні

zemelne pit    9 березня заступник начальника Перечинського бюро правової допомоги Тетяна Кость провела консультування у дистанційному пункті доступу до безоплатної правової допомоги – Перечинській центральній районній бібліотеці. Фахівець поінформувала працівників та читачів бібліотеки про порядок звернення до бюро,  надала інформаційні буклети про право на безоплатну правову допомогу, пояснила присутнім процедури заповнення Е-декларації та оформлення права власності на нерухоме майно та надала наступну консультацію щодо приватизації земельної ділянки, яка знаходиться в користуванні.

    Приватизація земельних ділянок, що знаходяться в користуванні громадян, відбувається в кілька етапів:
     Подача заяви (п. 1 ст. 118 ЗКУ).
     Громадянин, зацікавлений у приватизації землі, подає заяву до відповідної районної (Київської чи Севастопольської – міської) державної адміністрації або до сільської, селищної чи міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються прізвище, ім’я, по батькові заявника, місце його проживання, місцезнаходження земельної ділянки, її розмір (не більше максимального розміру, що підлягає безоплатній приватизації згідно ст. 121 ЗКУ), підстави перебування земельної ділянки в користуванні. До заяви додаються: копії паспорта громадянина та довідки про присвоєння йому індивідуального ідентифікаційного коду.
     Якщо громадянин є власником житлового будинку, побудованого на землі, виділеній для будівництва ще в радянські часи, то у цьому випадку не має значення, чи є власником будинку той, кому виділялася ділянка, або ж будинком володіє особа, яка отримала її у спадщину, внаслідок купівлі або дарування. Якщо з того моменту, коли в Україні було встановлено право безоплатної приватизації землі (з 15.03.1991 р .- з дати набрання чинності Земельним кодексом України від 18.12.1990 р.), власник житлового будинку правом її приватизації не скористався, вважається, що земля перебуває у його користуванні.
     Додатково до вищезазначеного, до заяви додаються копії інших документів: копія правовстановлюючого документу, що підтверджує право власності на житловий будинок (договору купівлі-продажу, дарування, свідоцтва про
     2. Прийняття рішення про приватизацію. Воно приймається (у місячний термін) органами, в які громадянин подав заяву про приватизацію. У цьому ж рішенні зазвичай дається дозвіл на виготовлення технічної документації для отримання акта на право приватної власності на землю (далі – акт).
     3. Виготовлення технічної документації. На цьому етапі громадянин, який отримав дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою, звертається в організацію, що має ліцензію на проведення землевпорядних робіт. Послуга з виготовлення технічної документації платна. Такі роботи не повинні перевищувати строк у 6 місяців.
     4. Реєстрація права власності на земельну ділянку. Наступним кроком буде звернення до державного реєстратора територіального відділення Держгеокадастру із заявою про державну реєстрацію вашої ділянки, якщо договором із землевпорядною організацією не передбачено, що вони це роблять самі. До заяви додаємо: паспорт, копію довідки платника податків, розроблений проект землеустрою (електронний і паперовий варіант), експертний висновок (якщо потребувалась експертиза), а також довідка про оплату послуг з державної реєстрації .Протягом 14 днів реєстратор розглядає вашу заяву, реєструє ділянку в Державному земельному кадастрі і видає витяг із зазначенням кадастрового номера земельної ділянки.
     5. Потім подаємо до органу місцевого самоврядування або державної виконавчої влади, які уповноважені розпоряджатися державними/комунальними землями клопотання про затвердження проекту землеустрою щодо відведення землі до якого додаємо: екземпляр проекту землеустрою, витяг з Держгеокадастру. Далі відповідний орган приймає рішення про затвердження проекту та про передачу такої землі у власність, в якому ОБОВ’ЯЗКОВО зазначає площу, місце розташування, кадастровий номер, що зазначається у витязі із Держгеокадастру.
     Після реєстрації свого права в Державному реєстрі речових прав особа стає повноправним власником земельної ділянки і в подальшому може розпоряджатися нею на власний розсуд.
     Нагадуємо, що Перечинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Перечин, пл. Народна, 16 (кабінет 112). Контактний телефон: (03145) 2-34-57.