назад

За свої права треба боротись: про права жінок і гендерну рівність говорили на Дніпропетровщині

12714 17Як жінці захистити себе від дискримінації і стати рівноправною на ринку праці із чоловіками? Що робити жінкам, яким відмовляють у працевлаштуванні через вагітність або наявність маленьких дітей? Про правові підстави для унеможливлення звільнення вагітних жінок та жінок, які мають дітей, спілкувалися начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Едуард Абашія та керівник громадської організації “Захист демократичних прав жінок” Валентина Бунак.

2 березня 2017 року Едуард Абашія провів зустріч, приурочену до Міжнародного дня прав жінок і миру. Очільниця ГО, що опікується правами жінок розповіла, що досить часто до її організації звертаються жінки, яким відмовляють у працевлаштуванні через вагітність або наявність маленьких дітей. Мовляв, який це працівник буде, спочатку у відпустку декретну піде, а потім на лікарняний. “Як з цим боротись?Як жінці захистити себе від дискримінації і стати рівноправною на ринку праці із чоловіками?”, – з таким запитанням Валентина Бунак звернулась до правника центру. Жінка також поцікавилась, якими є правові підстави для унеможливлення звільнення вагітних жінок та жінок, які мають дітей.  

Едуард Абашія зазначив, що незважаючи на те, що за законом права і можливості українців не залежать від статі, певне упереджене ставлення до жінок на українському ринку праці все ж таки існує. Численні дослідження оцінок гендерної дискримінації і з боку робітників, і з боку роботодавців показують, що найбільш актуальним видом дискримінації на ринку праці є дискримінація під час прийому на роботу або звільненні. А відповідно до статті 2-1 Кодексу законів про працю України держава забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять, місця проживання та інших обставин.

Фахівець місцевого центру проінформував: якщо роботодавець відмовляє у прийомі на роботу і виникли підозри, що це пов’язано з віком, вагітністю, наявністю дітей тощо, то слід пам’ятати, що відповідно до ст. 184 Кодексу законів про працю України забороняється відмовляти жінкам у прийнятті на роботу і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям за наявністю дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда. Закон дає право особі в такому випадку вимагати письмового обґрунтування відмови. На жаль, швидше за все, громадянка у такому випадку отримає більш-менш аргументоване пояснення невідповідності її професійних якостей вимогам посади. Тоді залишається звернутись до суду.

“Окрім того, – наголосив Едуард Абашія, – якщо роботодавець хоче звільнити жінку через вагітність, або через те, що вона – одинока мама, то слід пам’ятати, що відповідно до ч. 3 ст. 184 Кодексу законів про працю України звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років частина шоста статті 179), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування жінок здійснюється також у випадках їх звільнення після закінчення строкового трудового договору. В такому разі першим кроком має бути отримання необхідних документів, а саме трудової книжки, наказу про звільнення, довідки про середню заробітну плату. Наступним кроком має бути підготовка позовної заяву до суду.”

Фахівець центру також зауважив, що гендерна дискримінація явище досить поширене як в світі, так і в Україні зокрема. Але за свої права треба боротись. Важливим кроком у такому напрямку може стати візит до одного з центрів з надання БВПД спеціалісти якого завжди готові запропонувати якісну правову допомогу з будь-яких питань.

Наприкінці зустрічі між Третім дніпропетровським місцевим центром з надання БВПД та громадською організацією “Захист демократичних сил” було підписано Меморандум про співпрацю, що також стало важливим кроком у напрямку посилення правових можливостей жінок.                                                                                           

Нагадуємо, що Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, буд. 90. Графік роботи: Пн-Пт: з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 749-60-04; +38 (098) 044-29-95; +38 (099) 760-86-80;електронна пошта: dnipro3.dnipro@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).