назад

13343117 485778141613147 1830648394829779908 n

Кременецький місцевий центр з надання  безоплатної вторинної правової допомоги відвідав село Лопушне Кременецького району з метою надання правових консультацій громадянам.

Так, 26 травня 2016 року  начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Точинська та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Наталії Бобрик спільно з заступника голови Кременецької районної ради Михайлом Месніковичем провели прийом громадян у рамках роботи мобільного соціального офісу.

Для отриманням правової допомоги до «мобільного соціального офісу» звернулися місцеві жителі із питаннями житлового та трудового права.

Стосовно першого питання, то жінку цікавила приватизації житла у гуртожитку. Фахівці місцевого центру пояснили, що згідно Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» громадяни, які проживають у гуртожитках, що перебувають у власності підприємств, установ, організацій, утворених у процесі корпоратизації чи приватизації, набувають право на приватизацію займаних жилих приміщень після передачі таких гуртожитків у комунальну власність та за умови, що вони фактично проживають у таких гуртожитках правомірно і тривалий час (не менше п’яти років).

При цьому право на приватизацію житла у гуртожитках мають особи, яким було надано відповідну жилу площу згідно ордеру, та зареєстровано місце проживання на такій жилій площі строком не менш ніж п’ять років. У випадку якщо сім’я, що проживає у гуртожитку, збільшилась (народилися діти) вони матимуть право бути учасниками приватизації незалежно від строку реєстрації, оскільки вони є членами сім’ї наймача та мають право на приватизацію згідно із Законом України “Про приватизацію державного житлового фонду”.

Законом також встановлений строк протягом якого гуртожитки, на які поширюється дія цього Закону, підлягають передачі у власність територіальних громад, а саме протягом трьох років з дня його прийняття. Рішення про передачу гуртожитків у власність територіальних громад приймає орган, уповноважений управляти державним майном, інший орган, якому передано в користування державне майно або суд.

Водночас встановлено, що гуртожитки, які не є об’єктами права державної власності та на законних підставах включені до статутних фондів підприємств, утворених у процесі приватизації чи корпоратизації, можуть передаватися у власність територіальних громад на договірній основі згідно з чинним законодавством виходячи з юридичних повноважень та фінансових можливостей органів місцевого самоврядування.

Питання трудового права стосувалося виплати надбавки за престижність педагогічної праці . Щодо даного питання надано роз’яснення, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року N 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладі незалежно від їх підпорядкування з метою підвищення престижності праці педагогічних працівників » установлюють надбавку у граничному розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування. Розмір надбавки встановлюється керівником закладу (установи) у межах фонду оплати праці.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Тернопільський, Чортківський, Кременецький.

Детальна інформація про центри та координати за посиланням.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).