назад

Як реагувати на випадки насильства в сім’ї?

Proty nasyllya1Як відрізнити насильство в сім’ї від конфлікту? Що робити та куди  звертатися по допомогу у разі проявів насильства? Про це мали змогу дізнатись представники об’єднаних територіальних громад 12 вересня 2018 року. Захід відбувся на базі Центру розвитку місцевого самоврядування за участі представників системи безоплатної правової допомоги, служби у справах дітей, центру соціально-психологічної допомоги.

 

Насильство широко застосовується людьми як засіб досягнення бажаного результату. І воно завжди пов’язано з поняттям свободи: жертву змушують до якоїсь поведінки або до прийняття певних умов, які змушують її страждати.

Аби захистити себе, постраждалі від насильства мають право звернутись по безоплатну правову допомогу. «Безоплатна вторинна правова допомога полягає в отриманні захисту; представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру, розповіла присутнім фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля. – Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава». 

Присутні також дізнались, що право на безоплатну вторинну правову допомогу мають найбільш чутливі та соціально незахищені категорії осіб. Зокрема: 

  •      особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі; 
  •      діти-сироти; 
  •      ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів    війни, гарантії їх соціального захисту» (у том числі й учасники АТО); 
  •      малозабезпечені; 
  •      люди з інвалідністю; 
  •      переселенці та особи, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи; 
  •      біженці; 
  •      інші громадяни відповідно до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».proty nasyllya0

 

Також на правопросвітницькому заході була представлена і вручена учасникам книга «Проти насильства». «Ця книга для тих і про тих, хто став або може стати жертвою чи свідком домашнього насильства; для небайдужих до цієї проблеми; для тих, хто може і хоче допомогти, вплинути і підтримати. Вона змушує задуматись над його руйнівною силою», – наголосила Аліна Зузуля. 

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.


Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).