назад

247-1Будь-який школяр несподівано для себе може опинитись у ситуації, коли його ображають та висміюють. Або ж навпаки: може сам приєднатися до тих, хто знущається над іншою дитиною. Як діяти, аби не бути жертвою цькувань? Що робити, аби захистити друга або подругу, які потерпають від булінгу? Про це говорили 20 листопада 2018 року із учнями Заставнівської загальноосвітньої школи №2.

Булінг – це агресивна та вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним тиском. Дитину систематично дражнять, ображають, навмисно не приймають у колектив, залякують, шантажують або навіть б’ють.

«Як діяти, якщо став жертвою цькувань? Немає універсального та швидкого рішення, проте є кроки, які варто зробити, щоб впоратись із булінгом, – зауважив фахівець Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук. – У жодному разі не тримайте це в секреті. Потрібно вирішити, кому довіряєте і можете про це розповісти: батькам чи іншим родичам, другу або подрузі, вчителю, психологу, тренеру або навіть друзям своїх батьків. Якщо трапилась така ситуація, звертайтеся за допомогою до адміністрації школи, вчителів, старших учнів, батьків».

Булінг може проявлятися у таких формах:

фізичній – агресивне фізичне залякування, зокрема удари, стусани, підніжки;
словесній – словесне знущання або залякування за допомогою образливих слів, зокрема постійні образи, погрози й коментарі з негативним підтекстом про кого-небудь (про зовнішній вигляд, релігію, інвалідність, етнічну приналежність та інше);
соціальній – когось навмисно не допускають до участі в роботі групи, колективу або ж навпаки спеціально ігнорують (роблять вигляд, що тієї людини не існує);
письмовій – написання образливих записок або знаків;
електронній (загальновідома як кібербулінг) – розповсюдження чуток та образливих коментарів з використанням електронної пошти, мобільних телефонів (наприклад, надсилання СМС).

Діти також дізнались, що мають змогу у разі потреби звертатись по юридичну допомогу до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).