назад

Світова спільнота визнала досягнення української системи БПД

BPD GrusiaУкраїнська система надання безоплатної правової допомоги є однією з найкращих у світі. Передусім завдяки широкому колу отримувачів БПД, ранньому доступу до правової допомоги в разі затримання, реалізації спільних проектів системи БПД та міжнародних інституцій. Це відмітили учасники III міжнародної конференції з доступу до правової допомоги у системах кримінальної юстиції, що пройшла у Тбілісі (Грузія) 13-15 листопада.

Понад 300 учасників із 65 країн світу зібралися, аби вирішити глобальні проблеми у забезпеченні доступу до якісних юридичних послуг для вразливих верств населення, особливо у системах кримінального правосуддя. 

«Цей захід є унікальною можливістю презентувати український досвід надання правової допомоги та ознайомитися з передовими світовими практиками. Обговорити спільні виклики, з якими стикаються системи БПД в усіх куточках планети, зокрема, щодо доступності та якості надання юридичної допомоги, розвитку мережі незалежних надавачів БПД», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк

IMG 5976

У перший день роботи конференції Олексій Бонюк виступив перед колегами з Євразії з презентацією щодо успішних практик реформування системи правової допомоги в Україні в умовах швидкого розширення кола отримувачів послуг та обмежених бюджетних коштів. Він зазначив, що забезпечення отримання громадянами якісної первинної правової допомоги є непростим завданням майже для усіх систем БПД у світі. Тому учасники конференції з інтересом сприйняли українській підхід – застосовувати для забезпечення якості «первинки» проактивні методи, зокрема перевірку якості за визначеними критеріями іншими колегами.

«В інших юрисдикціях дуже часто до надання первинної допомоги залучають параюристів на умовах аутсорсу, тому український досвід поєднання в одній системі первинної та вторинної допомоги є цікавим з погляду можливості врегулювання усіх правил, процедур та їх уніфікації», – підкреслив Олексій Бонюк.

7

Перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка презентувала досвід України щодо надання БПД внутрішньо переміщеним особам.

Крім того, були озвучені плани щодо вдосконалення надання правової допомоги в Україні. Зокрема, це створення наглядової ради системи надання безоплатної правової допомоги, імплементація нової системи менеджменту якості правових послуг (Комісії з експертно-правового аналізу та стимулюючі заходи, пов’язані з безпосереднім процесом надання таких послуг). У планах також створення інституту Незалежного провайдера правової допомоги та відкриття WikiLegalAid – бази правових консультацій на основі технології wiki, що надаватиме правові алгоритми для вирішення найбільш розповсюджених проблем як працівникам системи БПД і адвокатам, так і населенню загалом.

5

«Ми вдячні нашим грузинським колегам та міжнародним партнерам за надання настільки цінної можливості представникам більш ніж 65 країн обмінятися досвідом та поглядами щодо забезпечення якості та сталості надання безоплатної правової допомоги й ефективного доступу до правосуддя», – підкреслив Олексій Бонюк.