назад

Як розпізнати домашнє насильство – круглий стіл зі студентами

Юристка Новоушицького бюро правової допомоги Анастасія Неборецька, а також представники відділення соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Новоушицького територіального центру соціального обслуговування й Новоушицького відділення поліції організували та провели круглий стіл “Протидія домашньому насильству”. До розмови запросили студентів Новоушицького коледжу Подільського державного аграрно-технічного університету.

Захід відбувся на базі Новоушицького районного центру зайнятості 27 листопада.

Зі студентами обговорили, що таке домашнє насильство, які його види розрізняють, а відтак окреслили способи протидії цьому негативному явищу. Фахівчиня бюро правової допомоги наголосила, що особи, які постраждали від домашнього насильства мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто захист своїх інтересів у суді за кошти держави.

Молодь ділилася реальними історіями, в яких люди зазнавали насильства, та цікавилася, як відрізнити домашнє насильство від звичайної побутової сварки.

«У житті бувають різні випадки, і не завжди можна правильно оцінити ситуацію й визначити вид насильства. Проте якщо у побуті жінка, яка перебуває у декретній відпустці та доглядає за дітьми, просить грошей у чоловіка, наприклад, на нову річ, бо стара пошкодилась, але стикається з образливими фразами на кшталт «у тебе все постійно рветься», «ти й так сидиш вдома», «доглядай краще за дітьми, ніж купуй нові речі», «ти сама не можеш заробити» тощо – це домашнє насильство, яке також можна розцінювати і як психологічне, і як економічне. Коли аналогічні ситуації трапляються у присутності дітей, вони також стають жертвами», – зазначила Анастасія Неборецька.