назад

Обмежувальний припис для кривдника

Які спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству застосовуються? Як отримати обмежувальний припис? Про це розповідала спеціалістка Сокирянського бюро правової допомоги Олександра Івасюк студентам Сокирянського  вищого професійного училища.

Особа, яка постраждала від домашнього насильства, має право отримати допомогу та захист від суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству (підрозділи органів Національної поліції України, центри з надання безоплатної правової допомоги, служби у справах дітей). Наприклад, можна отримати інформацію про свої права та як їх реалізувати, медичну, соціальну та психологічну допомогу, юридичний захист.

Крім того, законодавством передбачено спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, зокрема:

·       терміновий заборонний припис щодо кривдника;

·       обмежувальний припис щодо кривдника.

Рішення про видачу обмежувального припису приймає суд за місцем проживання (перебування) особи, яка постраждала від домашнього насильства, а якщо особа перебуває в закладі підтримки постраждалих осіб – за місцезнаходженням такого закладу.

Терміновий заборонний припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків строком до 10 діб.