назад

Як сплачуються аліменти на утримання неповнолітньої дитини?

09.11.2016 - alimentuЯкщо сімейна пара, яка має дітей, розлучається, неповнолітня дитина залишається з кимось із колишнього подружжя, а інший з батьків зобов’язаний платити аліменти на його утримання. Фахівці Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснюють, коли аліменти на утримання неповнолітньої дитини сплачуються добровільно, а коли примусово.

1)    За домовленістю між батьками або з ініціативи одного з них:

  • батьки можуть укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені цим Кодексом (ст. 189 Сімейного кодексу України);
  • один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві (ст. 187 Сімейного кодексу України).

2) За рішенням суду:

  • з визначенням розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини (ст. 183 Сімейного кодексу України);
  • з визначенням розміру аліментів у твердій грошовій сумі якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення (ст. 184 Сімейного кодексу України).

Частина 2 ст. 182 Сімейного кодексу України передбачає, що мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку окрім, коли розмір аліментів визначається у твердій грошовій сумі.

У випадку відсутності домовленості про добровільну оплату аліментів звертайтесь до Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з письмовим зверненням для складання позовної заяви про стягнення аліментів за адресою м. Коростень, вул. Сосновського, 28-Г, або за телефоном (04142) 5-09-49.

Також Ви можете отримати безоплатну правову допомогу з будь-якого куточка Житомирщини, звернувшись до місцевих центрів у Бердичеві, Житомирі та Новоград-Волинському, або ж до бюро правової допомоги. Адреси місцевих центрів та бюро правової допомоги за посиланням: http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/contacts