назад

Як система БПД допомагає особам, що постраждали від домашнього насильства говорили під час круглого столу у Полтаві

Домашнє насильство – проблема, яка досить довго замовчувалася,  адже говорити про свої сімейні конфлікти потерпілі соромилися,  боялися, звинувачували в усьому себе.  Ситуація їм  здавалася безвихідною і говорити про це вони не наважувалися ні рідним,  ні тим паче правоохоронним органам.  Але все ж таки   траплялося так що,  терпіти  вже було не можливо  і вони нарешті наважувалися розповісти про домашнє  насильство  та попросити допомоги.  Розповісти про факти домашнього насильства  мають  не тільки жертви насильства, а й громадяни, які  зобов’язані  повідомляти компетентні органи про протиправні дії, свідками яких вони стали. І це  має стати  найпершим крок протидії йому. 

Розуміючи важливість ефективної взаємодії всіх зацікавлених органів, діяльність яких спрямована на запобігання та протидію домашньому насильству, днями у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  відбувся освітньо-науковий круглий стіл, присвячений першій річниці ратифікації Україною конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція), яку Україна ратифікувала 20 червня 2022.

Учасники заходу взяли активну участь у обговореннях та панельних дискусіях, присвячених проблемам та вирішенням питань, пов’язаних із домашнім насильством.

До заходу долучився і заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  Ігор Клименко.

Заступник директора Регіонального центру поінформував  про те, яка робота ведеться фахівцями системи безоплатної правової допомоги області з такою категорією як особи, які постраждали від домашнього насильства, як їм допомагають юристи бюро правової допомоги.

 «Лише з початку поточного року, безоплатну первинну правову  допомогу у вигляді консультацій  отримали   110 осіб, які постраждали від домашнього насильства,   для 61  особи адвокати, які співпрацюють з системою БПД та юристи  складали документи процесуального характеру та представляли їх інтереси у суді.» –  повідомив Ігор Клименко.

Консультації юристів системи БПД області особи,  що постраждали від домашнього насильства можуть отримати у бюро  правової допомоги, консультаційних пунктах системи БПД та шелтерах. Також представники системи БПД області проводять заходи задля підвищення  правової обізнаності громадян з питань домашнього насильства, розповідають  про те яким воно буває,  як реагувати на нього,  як від нього захиститися  та як   у цьому може допомогти система БПД. Так, з початку року відбулося 52 таких правопросвітницьких заходів.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області Владислав Носенко повідомив, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини на постійній основі здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України, і що саме Офіс омбудсмена відіграватиме вирішальну роль у моніторингу та забезпеченні дотримання положень конвенції та адвокації її імплементації в Україні. Саме тому 72 працівника Секретаріату Уповноваженого відвідали навчальні семінари, які були проведені у рамках спільного проєкту КМЕС (Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні) та офісу Омбудсмена. Під час навчання були розглянуті питання щодо змісту Конвенції, передового європейського досвіду її імплементації, а також щодо законодавчих аспектів імплементації Стамбульської конвенції.

Організаторами заходу стали  представники Регіональні представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Полтавській області та Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

У заході взяли участь народний депутат України Андрій Боблях, заступник голови Полтавської обласної Ради Олексій Чепурко, а також керівники структурних підрозділів Полтавської обласної військової адміністрації, спеціалісти з питань гендерно-зумовленого насильства в Полтавській та Харківський областях Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA), представники гендерного центру Полтавської політехніки, Головного управління Національної поліції України у Полтавській області, а також представники територіальних громад області. До заходу також долучилась і студентська молодь.