назад
21.02.24

Як система БПД надає допомогу військовослужбовцям та ветеранам війни

Військовослужбовці та ветерани – одна з найбільших категорій громадян, які звертаються по безоплатну правничу допомогу. Протягом 2023 року юристи системи БПД отримали більш ніж 24 тисячі звернень від цієї категорії клієнтів.

Серед поширених питань звернень – оскарження дій чи бездіяльності військової частини, органів влади, оформлення чи перерахунку пенсії, інших соціальних виплат та пільг, розв’язання сімейних питань: аліментів, розлучення, спадщини тощо.

Учасники бойових дій мають право на усі види правничих послуг від системи безоплатної правничої допомоги: від консультацій до представництва інтересів у суді. Військовослужбовці, які не мають статусу УБД, можуть звернутися до системи БПД по первинну правничу допомогу: консультації, роз’яснення, допомогу у складенні документів, крім документів для звернення до суду.

Співпраця з партнерами

Щоб бути ближче до цієї категорії клієнтів, юристи системи налагоджують співпрацю з профільними організаціями та установами, організовують виїзні прийоми та інформаційно-розʼяснювальні заходи. 

Так, на Житомирщині юристи системи співпрацюють з ветеранським простором у Черняхівській громаді. Звідти ветеранів, що потребують юридичної допомоги направляють до системи БПД. За потреби юристи відвідують ветеранський простір, де проводять заходи для відвідувачів та працівників простору. 

«Така співпраця дозволяє з одного боку пришвидшити процес надання правової допомоги, з іншого – забезпечити комплексність підтримки ветеранів війни», — зазначає юристка Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук.

На Чернігівщині фахівці системи БПД двічі на місяць відвідують реабілітаційний центр для військовослужбовців. Кожного місяця у закладі відновлюють сили близько 100 військовослужбовців, третина з яких отримує правничу допомогу у вигляді консультацій, роз’яснень правових питань та складання документів процесуального характеру, зокрема до суду.

«Правопросвітницькі зустрічі в реабілітаційному центрі завжди проходять в активних дискусіях. Якщо юристи встановлюють, що в учасника бойових дій порушене право, яке може бути поновлене лише в судовому порядку, ми допомагаємо звернутися до суду», — відзначає директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко.

На Волині юристи системи БПД завітали до прикордонників відділу прикордонної служби шостого прикордонного Волинського загону.  Протягом зустрічі начальниця Червоноградсько-Володимирського відділу Ірина Лах та завідувачка Іваничівського бюро правової допомоги Надія Адамович зауважили на сервісах системи БПД та праві військовослужбовців, учасників бойових дій, ветеранів війни на правничу допомогу. Окрім цього, прикордонники отримали консультації щодо соціального захисту та пенсійного забезпечення військовослужбовців, про пільги для учасників бойових дій, про дотримання умов контрактної та строкової служби.

Працівники системи БПД в Дніпропетровській області долучились до проєкту «Комплексна послуга «Я — Ветеран». На базі ЦНАПів юристи надають правничу допомогу ветеранами війни та членами їхніх родин, а також долучаються до навчань адміністраторів та інших працівників ЦНАПів, відповідальних за роботу з цією категорією громадян. 

Як розповідає в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов, вже проведено навчання у двох групах, загалом для понад 60 працівників  ЦНАПів регіону. Учасники дізналися про послуги системи БПД для ветеранів війни та як їх отримати очно чи дистанційно.

На Вінниччині та Миколаївщині фахівці системи БПД долучилися до навчання кандидатів у помічники ветеранів.  Під час занять юристи пояснювали, як забезпечити юридичний захист військовослужбовців, які повертатимуться до цивільного життя.

За словами директорки Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталі Смішної, коли помічники ветеранів запрацюють у громадах, вони не лише консультуватимуть ветеранів з елементарних питань, наприклад, щодо реалізації їхніх прав та пільг у різних сферах, але й за потреби зможуть перенаправляти їх до бюро правової допомоги або радити інші сервіси системи БПД, за допомогою яких можна отримати допомогу юриста.