назад

Як учаснику АТО отримати пільги на житлово-комунальні послуги?

165-1У законодавстві України відбулися істотні зміни, спрямовані на посилення соціального та правового захисту учасників АТО. Як і де отримати пільги на житлово-комунальні послуги говорили 12 червня 2018 року у Чернівецькому міському центрі зайнятості.

Пільги щодо плати за житло, комунальні послуги та паливо надаються учасникам бойових дій та членам їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього. Під час бесіди з учасниками АТО фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля розповіла, як діяти задля оформлення такої пільги:

 Звернутися до органу соціального захисту за місцем проживання із пакетом документів для включення до реєстру пільговиків. При собі потрібно мати оригінали документів. За необхідності отримати довідку-дозвіл про оформлення пільги за фактичним місцем проживання;
 Звернутися до постачальника/надавача відповідних послуг (міськенерго/міськгаз тощо) із заявою про оформлення пільги, пакетом документів, квитанціями про сплату за послуги (газ, вода, електроенергія), показники лічильника;
 Отримати позитивне рішення організації-постачальника відповідних послуг (позначку в договорі) та внести зміни у відповідні нарахування.

Перелік документів, які потрібно мати з собою для офомлення пільги (у разі необхідності, потрібно буде надати додаткові документи):

• копія та оригінал посвідчення учасника бойових дій;
• копія та оригінал паспорта;
• копія та оригінал довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
• копія та оригінал довідки про склад сім’ї;
• копія та оригінал свідоцтва про народження неповнолітніх дітей пільговика.

«Учасники АТО мають право отримати кредит на будівництво або капітальний ремонт житлових будинків і надвірних будівель, на приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також мають право отримати позику на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок», – повідомила головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля. Наприкінці заходу учасникам заходу надали правові консультації та було розповсюджено буклети «Я маю право».

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).