назад

Як уникнути помилок під час обшуку в компанії – поради експертів

prav

КИЇВ – 21 березня 2016 року. Комітет АПУ з кримінального та кримінально-процесуального права провів засідання, присвячене обговоренню помилок адвокатів на обшуку в компанії.

Неймовірно цікавим засідання вийшло завдяки експертам, серед яких були: Денис Овчаров, заступник голови Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права, партнер практики правової безпеки бізнесу АО Juscutum та Ксенія Проконова, старший юрист практики правової безпеки бізнесу АО Juscutum.

Розпочався захід з аналізу того, що являє собою обшук. Зокрема, було зазначено, що це слідча дія, яку застосовують для пошуку доказів у вигляді документів, грошових коштів чи інших предметів. Крім того, це стрес не лише для адвокатів, а й для їхніх клієнтів, адже будь-який слідчий не проґавить можливості провести обшук в офісі чи в будинку підозрюваного.

Далі спікери на власному прикладі розповіли про помилки, яких найчастіше припускаються адвокати, розглянули, що не береться до уваги. Так, серед основних помилок спікери зазначають відсутність моральної та психічної підготовки адвокатів, адже обшук триває не декілька годин, а зазвичай від 12 до 72 годин і весь цей час потрібно бути напоготові. Часто адвокати прибувають на обшук без групи підтримки, і у результаті їм потім складно підтвердити зухвалість й свавілля слідчих.

Однією з поширених помилок під час обшуку в компанії спікери зазначають концентрацію уваги лише на одному клієнті, забуваючи про інших співробітників, що може стати причиною відмови у подальшій співпраці з таким адвокатом. Окрім того, недостатньо опрацьована інформацію про свого клієнта може обернутися цілковитою несподіванкою в ході проведення обшуку.

Наприкінці заходу всі учасники отримали грунтовні відповіді на свої запитання та корисні поради, як вибудувати правильну модель поведінки та спілкування з правоохоронцями до приїзду адвоката, що сприятиме виходу із ситуації з мінімальними втратами.

Переглянути статтю на сайті ВГО “Асоціації правників України”