назад
23.02.17

Як усиновити дитину – консультують у Криничанському бюро правової допомоги

proczedura usynovlenyja rebenka 300x20013 лютого 2017 року до Криничанського бюро правової допомоги звернулася громадянка з питанням щодо процедури усиновлення чоловіком її дитини від першого шлюбу. Як розповіла жінка, біологічний батько дитини не приймає жодної участі у її вихованні – ані моральної, ані матеріальної. Коли громадянка вийшла заміж вдруге, її чоловік почав ставиться до дитини як до рідної, піклується та виховує її і має бажання всиновити.

Надія Федориненко, заступник начальника Криничанського бюро правової допомоги, пояснила, що порядок усиновлення визначено Сімейним кодексом України. У ст. 207 визначено, що усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Згідно ст. 217 Сімейного кодексу, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Така згода засвідчується нотаріусом.

Необхідним є також звернення до служби у справах дітей з відповідною заявою. «Порядок провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням усиновлених дітей», затверджений Постановою №905 Кабінету Міністрів України 08.10.2008 р. визначає, що громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання. Заява може бути написана в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчена ним. До заяви додаються такі документи:
1) копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;
2) довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами ДФС.
3) копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;
4) висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за формою згідно з додатком до Порядку.
5) засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;
6) довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;
7) копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Заява вважається поданою, якщо до неї додано всі документи, зазначені в цьому пункті, наголосила Надія Федориненко, а отже вимагання у заявників документів, не зазначених у цьому пункті, не допускається. Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після надходження заяви та всіх документів, зазначених у пункті 22 цього Порядку: перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства; проводить бесіду із заявниками, з’ясовує мотиви усиновлення, ставлення до виховання дітей. складає акт обстеження житлово-побутових умов заявників; розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок і в разі надання позитивного висновку ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі із занесенням даних про них до Книги обліку кандидатів в усиновлювач.

Разом з висновком, служба у справах дітей повертає пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою та завірені підписом керівника (заступника керівника) служби у справах дітей документи, подані кандидатами в усиновлювачі, із зазначенням служби у справах дітей, в якій вони перебувають на обліку, та облікового номера.

Фахівець бюро пояснила, що строк дії висновку про можливість бути усиновлювачами становить один рік від дати видачі. Строк дії висновку може бути продовжений, але не більш як на один рік. Після цього громадянин, що бажає усиновити дитину, звертається до суду з заявою про усиновлення. У такій заяві позивач прохає дозволити усиновити дитину, зобов’язати органи ДРАЦС-у внести зміни до актового запису про народження дитини, вказавши батьком дитини усиновлювача. Також можна прохати змінити прізвище та по батькові усиновленої дитини на прізвище усиновлювача.

Правниця запевнила також, що під час винесення рішення про усиновлення дитини суд враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров’я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров’я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити. При дотриманні всіх умов, встановлених Сімейним кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Криничанське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Кринички, вул. Виконкомівська, б. 17, к. 15,16. Графік роботи: понеділок-п’ятниця з 08:00 до 17:00. Контактний номер телефону бюро: (05654) 9-20-62.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).