назад

Як вберегтися від шахрайства при використанні банківських карток?

rozdilna shahraystvo 2Протягом квітня працівники Роздільнянського місцевого центру, Захарівського та Іванівського бюро правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!» розповіли людям похилого віку та особам з інвалідністю про те, як убезпечити себе від карткових шахраїв.

На зустрічах висвітлювались актуальні питання, а саме: як убезпечити себе при знятті грошей у банкоматі? Яких правил потрібно дотримуватись при розрахунках карткою в торгівельній мережі, закладах харчування? Як банки борються з шахраями? Що робити, якщо гроші з картки все ж зникли?

Зверніть увагу! На кожному банкоматі розміщено його фото зовнішнього вигляду. При обслуговуванні потрібно переконатись у відсутності на ньому можливих накладок або сторонніх предметів, які надають шахраям можливість скопіювати дані з магнітної смуги картки або дізнатись PIN- код. Якщо Ви розраховуєтесь карткою в торгівельній мережі або в закладі харчування, то картка має завжди бути в полі вашого зору, тобто розрахунок здійснюється тільки у вашій присутності, введення PIN- коду не повинно супроводжуватись наглядом сторонніх осіб. Банки здійснюють цілий комплекс заходів для протистояння шахрайським діям, але цього недостатньо. Користувач картки має пам’ятати, що не можна розголошувати конфіденційну інформацію – це кодове слово, номери карток, термін їх дії, PIN- код і CVC/ CVV- код (3 цифри на зворотній стороні картки) ні знайомим, ні стороннім, ні тим більше тим особам, які представились співробітниками банку. Якщо ж Ви все таки стали жертвою шахраїв, то потрібно звернутись із відповідними заявами до банку та правоохоронних органів.

rozdilna shahraystvo 2 rozdilna shahraystvo 1

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43

Захарівське бюро правової допомоги: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 9-44-30.

Іванівське бюро правової допомоги: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55. 

Великомихайлівське бюро правової допомоги: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.