назад

Як вести себе підліткові при спілкуванні з поліцейськими?

Для багатьох підлітків «зустріч» з поліцейськими вже стала фактом власного досвіду. На зустрічі з учнями Ізмаїльського аграрного коледжу фахівчиня центру з надання безоплатної правової допомоги нагадала дітям правила, які можуть стати у нагоді при зустрічі із поліцією на вулиці.

  • Відповідно до ч. 3 ст. 18 ЗУ «Про Національну поліцію», вимагати у працівника поліції пред’явити службове посвідчення, незалежно від того він до Вас звернувся чи Ви до нього.
  • Одразу дізнатися причину, через яку поліцейський виявив до Вас інтерес — це не може бути «просто так», це має бути вмотивованою.
  • Відмовитися йти до відділення поліції без офіційного оголошення Вам законодавчо-встановлених причин затримання.
  • Вільно користуватися мобільним телефоном під час розмови з поліцейським, а також проводити фото, відеозйомку вашої розмови.
  • Виконувати не будь-які забаганки, а лише законні вимоги працівника поліції. Якщо поліцейський бажає Вас опитати, то ви маєте право відмовитись, адже опитування це не допит, порядок здійснення якого регулюється кримінальним процесуальним законодавством. Опитування має на меті отримання певної інформації, але в будь-якому випадку, надання цієї інформації є добровільним (ч. 2 ст. 33 ЗУ «Про Національну поліцію»).
  • Відмовитися від проведення особистого огляду (не поверхневого), а також огляду Ваших речей без складання офіційного протоколу та за відсутності понятих (свідків). А також, якщо Вас збирається оглядати особа не однієї з Вами статі. Поверхнева перевірка (ст. 34 ЗУ «Про Національну поліцію») проводиться шляхом візуального огляду або спеціальним пристроєм без фіксування цих дій також особою однієї з Вам статі.
  • Якщо Вас звинувачують у вчиненні незначного адміністративного правопорушення (куріння у громадському місці тощо), то поясніть поліцейському, що ви були неправі і усвідомлюєте свою провину, а тому можна обійтись усним зауваженням (ст. 22 КУпАП).
    Не їхати до відділення поліції, а вимагати складення на Вас адміністративного протоколу безпосередньо на місці скоєння правопорушення.

Підліткам також розповіли, що кожен з них має право на безоплатну правову допомогу та адвоката за кошт держави. Такі послуги надають центри безоплатної правової допомоги. Дізнатися адреси центрів чи бюро правової допомоги або проконсультуватися можна за телефоном гарячої лінії 0 800 213 103. В Ізмаїлі такий центр знаходиться за адресою: пр-т Миру, 23, тел.: 5 95 05, 5 95 09.