назад

Як відшкодувати моральну шкоду?

114-126 березня 2018 року у Кам’янській сільській раді Глибоцького району працював мобільний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Прийом громадян проводила головний спеціаліст Глибоцького бюро правової допомоги Євдокія Марунцелу. Одним із питань, яке турбувало жителів села Кам’янка було, як відшкодувати моральну шкоду.

Фахівець безоплатної правової допомоги пояснила, що, керуючись статтею 23 Цивільного кодексу України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкода полягає:

– у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;
– у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім’ї чи близьких родичів;
– у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна;
– у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

«Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості», – пояснила головний спеціаліст Глибоцького бюро правової допомоги Євдокія Марунцелу.

114-2

Наприкінці роботи мобільного пункту доступу до безоплатної правової допомоги Євдокія Марунцелу розповіла жителям села Кам’янка про правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО» та поширила інформаційні буклети на різну правову тематику.

114-3

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

До фахівців Глибоцького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Глибоцький район, смт.Глибока, вул. Борцям за волю України, 2а. Телефон: (0 3734) 2-41-40.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).