назад
11.12.23

Як юристи системи БПД долучалися до акції «16 днів проти насильства» 

Тематичні бесіди з учнями та студентами, воркшопи, вебінари, тренінги, зустрічі з партнерами для удосконалення механізмів співпраці — так цього року система БПД долучилася до щорічної акції «16 днів проти насильства».

Щорічно, упродовж 25 листопада — 10 грудня, в Україні триває акція «16 днів проти насильства». У ці дні державні та громадські інституції активізують роботу, спрямовану на запобігання насильству та протидію цьому явищу. Щоб привернути увагу до проблеми, юристи системи безоплатної правничої допомоги організовують правопросвітницькі заходи для різних аудиторій, а також долучаються до ініціатив партнерів.

Розповідали, як захистити від насилля себе та тих, хто поруч

В умовах війни проблема насильства в Україні загострилася. А тому є значна потреба інформувати про інструменти захисту та можливість постраждалих отримати необхідну допомогу, насамперед правничу. Люди повинні знати, як захистити себе чи своїх родичів або знайомих, які постраждали від насильства, як покарати кривдника. Про це в межах акції «16 днів проти насильства» юристи системи БПД розповідали під час масових заходів, бесід зі школярами та студентами, представниками територіальних громад.

Зокрема, фахівчині Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги Людмила Гараніна та Владислава Онофрей долучилися до благодійного забігу «Acting For Survivirs», що відбувся в Ірпені. Захід організували на підтримку тих, хто постраждав від насильства під час війни.

Під час акції представниці місцевого центру облаштували консультаційний пункт. Вони розповідали учасникам забігу про право постраждалих від насильства на безоплатну правничу допомогу, а також розповсюджували друковані матеріали з інформацією про способи розв’язання поширених правових проблем.

«Обсяги вчинення насильства щодо мешканців України після початку повномасштабного вторгнення значно зросли, тому потрібно активно інформувати людей про те, де та як постраждалі від насильства можуть отримати необхідну допомогу, зокрема безоплатні послуги юриста чи адвоката», — зазначає юристка Людмила Гараніна.

Фахівчині Одеського місцевого центру з надання безоплатної правничої допомоги взяли участь у заходах в межах акції «16 днів проти насильства», які відбувалися в парку культури і відпочинку. На Черкащині фахівці Маньківського бюро правничої допомоги доєдналися до ініціативи партнерів, громадської організації «Десяте квітня» та Центру надання адміністративних послуг, — правопросвітницького заходу для мешканців громади на тему: «Яким має бути ваше життя — обираєте тільки ви!». У Житомирі представники системи БПД інформували про право постраждалих на безоплатну правничу допомогу під час вуличної акції на центральній площі міста.

У Чернігові директор місцевого центру Володимиром Бобруйко разом зі співробітниками представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області побували в одній зі шкіл міста. Восьмикласникам пояснювали, як вони можуть протидіяти домашньому насильству, що робити, якщо стали свідками насильства чи самі постраждали від нього, чому важливо не допускати булінгу.

Воркшоп «Відверта розмова: роль освітянської спільноти територіальної громади міста Києва в запобіганні та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі» відбувся у столиці. Як система БПД працює у напрямку запобігання та допомоги постраждалим від домашнього насильства, освітянам розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги у місті Києві Михайло Харін.

На Хмельниччині про засоби для запобігання різним видам насильства говорили зі студентами Хмельницького політехнічного фахового коледжу, релокованого в область Маріупольського будівельного фахового коледжу, Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, з учнями Хмельницького спортивного ліцею. На Житомирщині – зі студентами Поліського національного університету, відвідувачами безпечного простору для жінок та дівчат «Вільна».

Удосконалювали механізми співпраці з партнерами для захисту постраждалих від насильства

Насильство — проблема комплексна. Її неможливо розвʼязати зусиллями лише однієї інституції. Щоб допомогти постраждалим, система БПД налагоджує співпрацю з правоохоронними органами, органами місцевої влади, загальними та спеціалізованими службами підтримки постраждалих від домашнього насильства, громадськими організаціями тощо. Упродовж 25 листопада — 10 грудня у різних регіонах України відбулися заходи із партнерами, мета яких – поліпшити взаємодію задля підтримки та захисту людей, постраждалих від насильства.

Один із таких заходів — вебінар «Надання допомоги постраждалим від війни: наявні сервіси та послуги для постраждалих», організований громадською організацією «Ла Страда-Україна». Фахівці системи БПД, які взяли участь у вебінарі, розповіли партнерам про те, які послуги можуть отримувати постраждалі від домашнього та гендерно зумовленого насильства у бюро правничої допомоги та за допомогою дистанційних сервісів системи.

 

У Нікополі, що на Дніпропетровщині, попри наближеність до лінії фронту та щоденні обстріли, в межах акції «16 днів проти насильства» відбулося засідання координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі при Нікопольській міській раді. Виконувачка обов’язків директора місцевого центру Ніна Петрова взяла участь в обговоренні та розробці плану спільних заходів для протидії насильству в 2024 році.

«У Нікополі через війну дуже складна ситуація. Однак юристи системи БПД продовжують консультувати та здійснювати юридичний супровід справ у судах, зокрема й справ, які стосуються домашнього насильства. Завдяки участі у роботі координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі ми постійно комунікуємо з іншими державними та комунальними установами. Це дає змогу оперативно надавати необхідну допомогу людям, які зазнали насильства», — зазначає Ніна Петрова.

Заступниця директора Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної правничої допомоги Олена Іванова взяла участь у засіданні круглого столу «Ніжин – місто, вільне від домашнього насильства», що відбувся у приміщенні Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У Червонограді представники системи БПД долучилися до обговорення проблем у сфері протидії домашньому насильству зі спеціалізованими службами підтримки постраждалих від домашнього насильства. Результатом зустрічі стало напрацювання алгоритму спільних дій для належного реагування на факти домашнього насильства.

У Житомирі представники системи БПД долучаються до реалізації проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», мета якого — розбудова системи сервісів підтримки та допомоги тим, хто страждає від усіх проявів насильства. В межах цього проєкту та з нагоди акції «16 днів проти насильства» у місті відбувся тренінг для представників органів влади, соціальних служб, правоохоронних органів, медичних закладів  «Посилення ефективності взаємодії суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі». Серед учасників тренінгу — і юрист Житомирського місцевого центру з надання безоплатної правничої допомоги Денис Нагорний. Учасники заходу працювали над пропозиціями, як долати виклики, пов’язані з війною, та удосконалити алгоритми міжвідомчої взаємодії суб’єктів, які надають допомогу постраждалим від домашнього насильства і насильства за ознакою статі.

Як постраждалим від домашнього насильства отримати безоплатну правничу допомогу — пояснюємо тут.