назад

Як забезпечується доступ до медіації для врегулювання сімейних та спадкових спорів в системі БПД?

30 липня 2019 року в Одесі, у приміщенні правового клубу «PRAVOKATOR», відбулась робоча зустріч за участю представників системи БПД, судової адміністрації, громадських центрів правосуддя в Одеській області, міської комунальної установи «Правова допомога», Головного територіального управління юстиції в Одеській області та медіаторів.

Медіація – це метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб зацікавлені сторони самостійно змогли обрати варіант рішення, який задовольняв би інтереси та потреби всіх учасників конфлікту. На відміну від формального судового процесу, під час медіації сторони доходять згоди самостійно.

Вже сьогодні система БПД в Одеському регіоні забезпечує доступ до медіації у сімейних та спадкових спорах. Це означає, що громадяни на безоплатній основі можуть вирішити сімейні та спадкові спори за допомогою професійних медіаторів-адвокатів.

На зустрічі йшлося про необхідність популяризувати у суспільстві саме поняття медіації як альтернативного способу вирішення конфліктів, її суть та переваги. Здійснювати цей напрямок планується системою БПД, представниками суддівського корпусу, нотаріальних контор, громадських організацій та іншими провайдерами безоплатної первинної правової допомоги.

Брак знань і розуміння процесів медіації заважає використовувати цей інструмент для ефективного вирішення спорів. Адже судове рішення – це часто не єдиний спосіб вирішення конфлікту. Крім того, медіація зберігає час та гроші її учасникам, – зазначила директорка Регіонального центру Світлана Клішина.

 

Зустріч відбулася в межах проекту «Забезпечення доступу вразливих груп населення до медіації у сімейних та спадкових спорах» за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується Урядом Канади.

Нагадуємо, що кабінет медіації було відкрито в травні 2019 року на базі Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для того, щоб вирішити сімейний або спадковий спір за допомогою медіатора, можна звернутись за адресою: вул. Коблевська, 40, тел. (048) 726-14-44.