назад

Як захистити права виборців та не переплачувати за комунальні послуги розповідали військовослужбовцям Чернігова

5 липня 2019 року директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко спільно з першим заступником начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Іриною Жмакою та громадським омбудсменом із захисту виборчих прав у Чернігівській області ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» Оленою Роговою розповідали військовослужбовцям 8 Чернігівського навчального центру Держспецтранспорту про права виборців, механізми їх захисту та зміни в оплаті за житлово-комунальні послуги .

Під час виступу Олена Рогова роз’яснила, що виборцям, які перебувають не за своєю виборчою адресою та бажають проголосувати, потрібно звернутися до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців щодо тимчасової зміни місця голосування. Щоб змінити адресу голосування, виборцю потрібно до 15 липня 2019 року особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси до органу ведення Державного реєстру виборців із зазначенням дільниці чи адреси, за якою він бажає проголосувати. При цьому потрібно пред’явити паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України), а для громадян України – військовослужбовців таким документом також може бути військовий квиток. Крім того, нагадала присутнім загальні правила проведення виборів та права виборців. Акцентувала, що вибори є вільними. Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється. Голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється.

В межах правопросвітницької кампанії Міністерства юстиції «Чесна платіжка» Ірина Жмака проінформувала присутніх про їхні права у сфері житлово-комунальних послуг: як діяти в разі отримання нечесної платіжки та як домогтися перерахунку вартості опалення. Нагадала, що відповідно до постанови Уряду від 26 червня №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» запроваджується гранична ціна на послуги для населення міст обласного значення та міста Києва з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалюваний період 2019/20 року. Гранична вартість тепла зафіксована на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за 1 кв.м у разі відсутності лічильника. На гарячу воду по всій Україні встановлено граничний тариф для населення на рівні 83,66 грн за 1 куб.м за наявності сушарок та підключення їх до систем постачання гарячої води, 75,74 грн. за 1 куб.м.

грн за 1 м3 – у разі їх відсутності. Повідомила про право звернутися до органів місцевого самоврядування з приводу перерахунку тарифів та надала зразки відповідних заяв.

Володимир Бобруйко розповів про систему з надання безоплатної правової допомоги, ознайомив присутніх з роботою центру, його основними завданнями та функціями. Поінформував військовослужбовців про порядок отримання безоплатної первинної правової допомоги (надання правових консультацій, роз’яснень, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру, крім процесуальних) та вторинної правової допомоги (захист, представництво інтересів в судах, складання документів процесуального характеру), а також категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Крім того, нагадав про пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них. Ознайомив з правопросвітницькою кампанією «Відповідальне батьківство» та правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції України «Я маю право!». Усі бажаючі отримали інформаційні матеріали правового характеру системи безоплатної правової допомоги.

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а,офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103