назад
15.05.18

Як захистити свої сімейні права говорили під час прес-конференції у Полтаві

DSC 0115

15 травня 2018 року у приміщенні обласного комунального інформаційного агентства «Новини Полтавщини» відбулася прес-конференція на тему «Захист сімейних прав завдяки системі безоплатної правової допомоги», яка проведена у рамках відзначення Міжнародного дня сімї.

Захід мав на меті поінформувати як діяти у випадку порушення сімейних прав, як громадяни можуть захистити свої сімейні права, звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги та адвокатів, які співпрацюють з системою, розповісти життєві історії клієнтів про те, як вони змогли скористатися своїм конституційним правом на безоплатну правову допомогу, реалізувати та захистити свої права.DSC 0169

Учасниками заходу стали представники Регіонального, місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги, адвокати, клієнти системи БПД.

Очільник системи безоплатної правової допомоги області розповів про правові можливості системи, поінформував про особливості звернень громадян з сімейних питань.

«Найчастіше жителі області звертаються до фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги з питань розірвання шлюбу, стягнення аліментів, поділу майна подружжя, збільшення чи зменшення розміру аліментів, визнання фактів народження чи смерті на тимчасово окупованих територіях, позбавлення батьківських прав, визначення місця проживання неповнолітніх дітей, тощо», – повідомив Олександр Черчатий.DSC 0112

Керівник Регіонального центру також нагадав про те, що з січня цього року діти та інші жертви домашнього насилля отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто представлення їх інтересів у судах, складання процесуальних документів.

Начальник Карлівського бюро правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Юрій Ночовний, повідомив про те, як можна захистити свої сімейні права, звернувшись до бюро правової допомоги, з яких сімейних питань звертають громадяни до бюро та які є приклади успішного захисту їх сімейних прав.

«Як правило, питання, що стосуються сімейних відносин є досить специфічними і до останнього громадянин намагається не виносити такі питання на загал. Проте важливо знати, що громадяни, які звертаються до нас, у бюро правової допомоги, отримують не лише правову допомогу , а й підтримку від фахівців бюро. Слід зазначити, що близько 30% питань – це саме питання щодо захисту сімейних прав», – додав керівник бюро.DSC 0134

Про практичні аспекти захисту сімейних прав у системі БПД розповіла журналістам начальниця відділу представництва Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Сидоренко. Фахівчиня місцевого центру на прикладі історії клієнта, розповіла про захист його інтересів та покроково розкрила алгоритм дій юриста щодо захисту сімейних прав.DSC 0160

Адвокат системи БПД Світлана Ярошенко ознайомила журналістів з питаннями вирішення сімейних спорів завдяки медіації.DSC 0180

На прикладі реальних життєвих історій клієнти системи Ірина Кацюба та Володимир Чередник розповіли як можна захистити свої права і що для цього необхідно зробити. За допомогою системи безоплатної правової допомоги їм вдалося захистити інтереси своїх неповнолітніх дітей та стягнути аліменти з колишнього подружжя.DSC 0201

«Звернувшись до фахівців місцевого центру я зміг отримати не лише аліменти на утримання своєї доньки, але й за порадою юристів буду готувати документи для позбавленняматері своєї доньки батьківських прав. Для мене важливо, щоб дитина виросла у сприятливій психологічній обстановці, але, на жаль рідна мати такого їй дати не може, тому я думаю в першу чергу про інтереси та майбутнє дитини», – підсумував свою життєву історію клієнт місцевого центру.DSC 0184

Організатори прес-конференції висловили сподівання, що заходи подібного формату будуть проводити постійно, задля того, щоб громадяни знали, що вони дійсно можуть захисти свої права і є яскраві, реальні приклади цього.

Представників ЗМІ цікавили питання позбавлення батьківських прав, особливості ведення реєстру неплатників аліментів, відповідальності злісних неплатників аліментів, зокрема, з якого моменту особа включається до нього, куди слід телефонувати для отримання безоплатної правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479/.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.