назад

Як захиститися від незаконної обробки персональних даних та втручання в особисте життя?

Що таке персональні дані та що робити, якщо до них отримали незаконний доступ треті особи? Про це від фахівців системи безоплатної правової допомоги дізналися учасниці клубу розвитку та самовдосконалення для жінок «Джерело».

У Путилі з нагоди Міжнародного дня захисту персональних даних відбувся правопросвітницький захід. Присутні  дізналися, що до персональних даних належать будь-які відомості, за якими ідентифікується або може бути ідентифікована фізична особа. Тобто, якщо  інформація про фізичну особу дає змогу її ідентифікувати, така інформація є персональними даними. Однак варто зазначити, що за Цивільним кодексом України цивільна правоздатність людини, як фізичної особи, виникає в момент народження і припиняється в момент смерті. Тому, враховуючи положення Закону «Про захист персональних даних» і Цивільного кодексу, інформація про померлу особу не є її персональними даними.

Також, відповідаючи на питання учасників заходу, фахівець Путильського бюро правової допомоги Тетяна Різак розповіла куди звертатися у разі незаконної обробки персональних даних та втручання в особисте життя людини. «У випадку незаконної обробки персональних даних та втручання в особисте життя особи, суб’єкт персональних даних може звернутися до володільця та/або розпорядника персональних даних із вмотивованою вимогою: заборонити таку обробку; внести зміни до своїх персональних даних (у випадку їх недостовірності); вимагати їх видалення (знищення.) Якщо ця вимога суб’єкта персональних даних не буде виконана, така особа може оскаржити вказані дії чи бездіяльність володільця або ж розпорядника персональних даних до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та/або до суду, – наголосила Тетяна Різак.

За недодержання встановленого законодавством порядку захисту персональних даних, що призвели до незаконного доступу до них або порушення прав суб’єкта персональних даних для громадян передбачений штраф у розмірі від 1700 до 8500 грн., а для посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності – від 5100 до 17000 грн.