назад

Малі міста – великі враження: «Правовий кінозал» у Болехові

У Болехівському ліцеї № 1 «Академічний» 29 січня відбувся інформаційно-роз’яснювальний правопросвітницький захід – «Правовий кінозал», який організували працівниками Болехівського бюро правової допомоги Калуського місцевого центру з надання БВПД Мар’яною Гошовською та Ілоною Калитин.

Учасниками заходу були вчителі правознавства та історії, ліцеїсти 8-11 класів, всі ті, хто цікавиться юриспруденцією або в майбутньому планує пов’язати своє життя з роботою в галузі права, опанувавши професію юриста.

Відкрила захід начальник Болехівського бюро правової допомоги Мар’яна Гошовська. Вона ознайомила присутніх із діяльністю системи безоплатної правової допомоги в Україні, послугами та успішними справами Болехівського бюро правової допомоги, розповіла про можливості отримання безоплатної первинної та вторинної правових допомог від держави, роз’яснила відмінності між первинної та вторинною правовою допомогою, а також акцентувала увагу присутніх на інформації про пільгові категорії осіб, які мають право на БВПД. Окрім того, юрист бюро нагадала дітям, що вони є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», закликала їх пам’ятати про свої права, захищати їх та звертатись за отриманням правової допомоги у разі необхідності.

На завершення зусстрічі Мар’яна Гошовська запропонувала присутнім переглянути офіційний трейлер документального фільму «RBG: Життя ікони правосуддя» та художній фільм «За статевою ознакою». Обидва фільми присвячені одній реальній людині, живій легенді правосуддя та іконі поп-культури США – судді Верховного суду США Рут Бадер Ґінзбурґ.

«RBG: Життя ікони правосуддя» – американський документальний фільм 2018 року, режисерами і продюсерами якого є Бетсі Уест і Джулі Коен. Фільм розповідає про неймовірне життя і кар’єру другої жінки (після Сандри Дей О’Конор) у Верховному Суді Сполучених Штатів Америки Рут Бадер Ґінзбурґ, яка у свої 85 років має не лише вражаючу історію юридичних справ – вона ще й несподівано перетворилася на справжню ікону популярної культури. Проте, її унікальний шлях до найвищої судової кімнати Америки дотепер залишався здебільшого невідомим широкому загалові, навіть її найвідданішим прихильникам. «RBG» визнаний одним із найбільш касових документальних фільмів 2018 року, претендував на премію «Оскар» як «Найкращий документальний повнометражний фільм», отримав номінацію «Найкраща оригінальна пісня» («Я буду боротись»), а також позитивні відгуки критиків, 12 нагород, в т. ч. премію «Еммі», та 49 інших номінацій.

Фільм «За статевою ознакою» (англ. On the Basis of Sex) – американська біографічна драма 2018 року режисерки Мімі Ледер, у головній ролі – Фелісіті Джонс. Цей художній фільм також розповідає про життя судді Верховного суду США Рут Бейдер Ґінзбурґ і присвячений 25-річчю її роботи на цій посаді (з 1993 року). За сюжетом фільму молода адвокатка Рут проходить безліч випробувань на шляху до заповітної мрії ˗ стати верховним суддею рідної країни. Опинившись у світі чоловіків, героїня бачить абсолютну нерівність і поділ людей за статевою ознакою. Вона не збирається миритися з подібною ситуацією, оголошує війну дискримінації та хоче створити судовий прецедент, щоб змінити закони, які будуються на різниці за статевою ознакою. Це їй вдається. Апеляційний суд одностайно приймає рішення на користь клієнта Рут.

Обґрунтовуючи вибір фільмів для «Правового кінозалу», Мар’яна Гошовська наголосила на тому, що перегляд документальних та художніх фільмів на правову тематику, заснованих на реальних подіях, має важливе значення для усвідомленого вибору спеціальності і майбутньої професії юриста, для розуміння нюансів роботи правника.

Коментуючи фільм «За статевою ознакою», роз’яснюючи дітям його основні епізоди та ключові моменти, працівники Болехівського бюро правової допомоги зосереджували увагу присутніх на тому, що боротьба за рівність обох статей – це не тільки жіноча справа, а дискримінація у різних її проявах та ознаках залишається дуже актуальною правовою проблемою не тільки в США, але й в Україні.

Після завершення кінопоказу учасники заходу обговорили корисні практики, етичні норми поведінки юристів, інші моменти, що матимуть практичну користь для майбутніх студентів і майбутніх правників, а також розповсюдили серед присутніх інформаційні матеріали системи БПД на відповідну правову тематику.