назад

Як зареєструвати громадську організацію: 5 простих кроків від фахівців

115-127 березня 2018 року у Чернівецькій облдержадміністрації відбувся семінар на тему «Громадський простір. Перші кроки» за участі фахівців системи безоплатної правової допомоги. Присутні мали змогу більше дізнатись про права та обов’язки громадських організацій, поставити запитання, які їх цікавлять і не лише.

Протягом останніх років значно збільшилась кількість громадських організацій. У 2018 році на Буковині функціонує близько 2000 таких. Чимало активістів вже зареєстрували свої ініціативи, проте є й ті, хто лише планує створити громадську організацію. Як діяти у такому випадку, під час зустрічі радили фахівці. «Найперше – потрібно підготувати статут організації ( відповідно до: Закону України «Про громадські об’єднання», Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»). Другий крок – провести установчі збори засновників. Третій крок – підготувати необхідний пакет документів», – пояснила заступник начальника Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Юлія Бабина.

Юристи розповіли учасникам семінару, які саме документи потрібно підготувати:

– заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;
– реєстр присутніх осіб разом із протоколом установчих зборів засновників;
– статут організації;
– відомості про керівні органи та відомості про особу, уповноважену представляти організацію для здійснення реєстраційних дій;
– заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій (за бажанням заявника).

Щоб зареєструвати громадську організацію залишається зробити ще два кроки: четвертий – подати документи (до обласних управлінь юстиції, місцевих центрів з надання адміністративних послуг, місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги) і останній крок – отримати відповідь.

115-2

Фахівці відзначили, що реєстрація громадських об’єднань є безкоштовною, лише за внесення змін до статуту, складу керівних органів, найменування громадського об’єднання стягується плата.

Керівник громадської організації «Буковинська партнерська агенція» Лідія Анциперова поділилась з представниками громадських організацій, які були присутні, досвідом співпраці із колегами з Естонії: «Громадянське суспільство Естонії відрізняється від українського, а громадські організації на практиці показали свою спроможність об’єднуватись у національну громадську мережу, вони впливають на владу і досягають своїх цілей».

115-3

Насамкінець, присутнім розповіли, з яких джерел громадські організації мають змогу отримувати кошти, щоб втілювати свої ідеї. «У 2018 році вперше виділено кошти з обласного бюджету на фінансування Програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Чернівецькій області на 2017 – 2020 роки. Відбувається це на виконання Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, затвердженої Указом Президента України», – розповіла начальник відділу комунікацій з громадськістю Чернівецької облдержадміністрації Леся Нос. Загалом цією програмою передбачено 200 тисяч гривень на реалізацію таких проектів громадських організацій.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).