назад

Як зареєструвати нерухоме майно, що розташоване на окупованих територіях?

Консультацію, в межах проекту «Я маю право», надали фахівці Хорошівського бюро правової допомоги.

Державна реєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, що розташоване в межах території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, а також тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, проводиться незалежно від місцезнаходження такого майна. (Наказ Міністерства юстиції України від 28.03.2016 № 898/5)
Державна реєстрація обтяжень речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна.
Для проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно необхідно звернутися до будь якого територіального органу Міністерства юстиції, виконавчих органів сільських, селищних та міських рад та нотаріусів з наступними документами:
• заява (формується та роздруковується реєстратором самостійно, заявник лише ставить підпис);
• документ, що посвідчує особу (паспорт);
• оригінал документу, що посвідчує право власності на нерухоме майно (наприклад, договір купівлі-продажу, дарування; свідоцтво про право на спадщину, рішення суду про визнання права власності на майно тощо);
• довіреність (у випадку, коли документи подає уповноважена особа, а не власник);
• підтвердження сплати адміністративного збору за проведення реєстраційних дій (крім випадків, коли особа звільнена від сплати збору).
За результатом розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор приймає рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації.
Набуття та припинення права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території, здійснюється відповідно до законодавства України за межами тимчасово окупованої території. Будь-який правочин, вчинений з порушенням вимог цього Закону, інших законів України, вважається недійсним з моменту вчинення і не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов’язані з його недійсністю.
Виникли питання? За юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).