назад

Як зберегти кольори життя

Під таким гаслом та з метою обговорення проблеми алкогольної залежності підлітків, молоді та дорослого населення міста, виявлення ефективних методів подолання проблеми та налагодження співпраці з громадськими організаціями, медичними установами, соціальними службами та органами влади, а також задля їх інформування про систему безоплатної правової допомоги, 25 липня 2019 року, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській взяли участь у проведенні «круглого столу» на тему: «Алкоголізм – шляхи подолання проблеми», організованого управлінням соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради у співпраці з ГО «Інтер-група».

Варто зауважити, що проблема алкоголізму серед українців – є доволі поширеною. Адже щороку в Україні від алкоголізму помирає близько 40 тисяч людей. 25% випадків – це алкогольне отруєння (передозування та алкогольні напої підпільного виготовлення). Ще чверть – це серцеві напади від непомірного споживання спиртного. Решта – інші захворювання, нещасні випадки, пов’язані з вживанням алкоголю. Окрім того, фіксується 25-30% випадків патології новонароджених, причиною яких є вживання алкоголю батьками. За статистикою МОЗ, українські показники дитячого алкоголізму займають перше місце у світі: 40% дітей у віці від 14 до 18 років у нашій країні залежні від алкоголю. Експерти стверджують, що з кожним роком алкоголізм в Україні молодшає.

Щодо обласного центру, то на обліку в управлінні соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради перебуває 266 сімей (в них – 557 дітей). У 67% з них спостерігається алкогольна залежність членів сімей.

Однак, як наголосила під час «круглого столу» фахівець Регіонального центру Ірина Кушпетюк, алкоголізм часто-густо не є поодиноким явищем, він призводить до домашнього насильства (фізичного, сексуального, психологічного, економічного). Відтак, серед основних напрямків роботи юристів центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – надання правової допомоги особам, які потерпають від домашнього насильства. Важливим є й те, що Волинь долучилася до урядової ініціативи та Координаційного центру «Сімейні радники». Так, уже щосереди з 14.00 до 17.00 у Луцькому місцевому центрі з надання БВПД (м. Луцьк, вул. Прогресу, 7) краян, які не знають як вирішити відповідні питання, консультують сімейні радники Євгенія Коваленко – адвокатеса, яка співпрацює із системою безоплатної правової допомоги, та Віктор Вальчук – юрист, який працює у галузі протидії домашньому насильству з 2000 року. Хоча, преважна більшість людей на сьогодні поки що не наважується говорити про свої проблеми.

Присутні зійшлись на думці, що як алкоголізм, так і домашнє насильство – це доволі пов’язані між собою проблеми, які потрібно долати комплексно, у співпраці медичних і соціальних служб, громадських організацій та органів влади.

Серед учасників заходу було розповсюджено інформаційні матеріали про систему безоплатної правової допомоги із контактними даними найближчого місцевого центру з надання БВПД, а також із циклу проекту «Я МАЮ ПРАВО!» й флаєри «WikiLegalAid».

Цікаво знати:

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна сьогодні перебуває на першому місці серед країн світу по вживанню алкоголю дітьми. Наша країна з величезним відривом випереджає Ізраїль, який потрапив на другу позицію цього рейтингу». 40% українських школярів регулярно зазирають у чарку, в Ізраїлі – 28%. Росія, у якій пияцтво вважається національною традицією, опинилася на 15-му місці цього списку. За останні 10 років кількість звернень до лікарів із приводу дитячого алкоголізму збільшилася утричі. Більш ніж 50% дитячих отруєнь у країні – алкогольні. 16-річні пацієнти наркодиспансерів уже давно нікого не дивують.

Згідно з міжнародними стандартами, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 9 л чистого спирту на душу населення на рік. Середньостатистичний українець споживає 12 л. Щороку в Україні гине від алкоголю та наркотиків майже 380 тисяч осіб, а понад 30% чоловіків не доживають до пенсійного віку.

Офіційно на обліку в медичних закладах перебувають до 1 мільйона хворих на хронічний алкоголізм. Проте, вважають експерти,
реальна кількість залежних у 8-10 разів більша. Щороку в Україні ставлять на облік 100 тисяч алкоголозалежних.