назад

Як зменшити розмір аліментів?

LogoДо Баранівського бюро правової допомоги звернувся Ілля Петрів (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань – прим. автора) чоловіка цікавило, чи можливо зменшити розмір аліментів визначений за рішенням суду. Він, за рішенням суду, має виплачувати на користь однієї дитини аліменти в розмірі однієї чверті всіх видів доходів.

Роз’яснення, в межах проекту «Я маю право!», надали фахівці Баранівського бюро правової допомоги.
Відповідно до ст. 192 Сімейного кодексу України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.
Також Сімейний кодекс України, а саме ст. 186 передбачає, що у разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.
Громадянину роз’яснили, що для зменшення розміру аліментів визначених за рішенням суду необхідно звернутися із відповідною позовною заявою до суду. У позовній заяві позивач обов’язково повинен вказати підставу для зменшення розміру аліментів, які він сплачує на утримання дитини. Крім того, необхідно надати суду докази зазначених в заяві підстав.
Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).