назад

13179212 478798892311072 5391344374432597363 n

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідав місто Збараж для надання правових консультацій місцевим жителям.

Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська та головний спеціаліст відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Ірина Бурченюк у  приміщенні Збаразької міської ради (м. Збараж вул. Б. Хмельницького,4 ) провели виїзний прийом громадян. Для надання юридичних консультацій жителям Збаразького району був долучений  адвокат, що співпрацює з місцевим центром Андрій Русин.

До мобільного консультаційного пункту звернулися  громадяни з питаннями, які стосувалися сімейного і цивільного права: розірвання шлюбу та встановлення факту родинних відносин.

Щодо розірвання шлюбу, то жінці  роз’яснили, що відповідно до п. 1 статті 110 Сімейного кодексу України позов про розірвання шлюбу може бути пред’явлений одним із подружжя, а згідно статті 112 , суд, при розгляді такої заяви:

– з’ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда та інші обставини життя подружжя.

– постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Інших громадян турбувало питання допущеної помилки у прізвищі матері, через яку вони не мають змоги оформити документи для прийняття спадщини. У даному випадку фахівці місцевого центру роз’яснили , що відповідно до ч.1 ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами розглядаються судом.

13226848 478798895644405 3788065101488550263 nЦього ж дня у приміщенні Збаразького районного військового комісаріату фахівці місцевого центру провели виїзний прийом громадян для учасників бойових дій, зокрема учасників АТО. Правові консультації надавали  Тетяна Точинська, Ірина Бурченюк та Ярослав Лис.

Для отримання допомоги до консультаційного пункту звернувся чоловік – ветеран війни, учасник бойових дій, якого цікавило питання першочергового забезпечення житловою площею учасників АТО.

Громадянину роз’яснили, що право на першочергове забезпечення житловою площею учасники АТО мають на підставі пункту 14 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Таке право можна реалізувати, якщо ви:

проживаєте у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;

забезпечені житловою площею нижче за встановлений рівень;

хворієте на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можете проживати в комунальній квартирі чи в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;

проживаєте в гуртожитку;

за договором піднайму житлового приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду чи за договором найму житлового приміщення в будинках;

в одній кімнаті по дві і більше сім’ї;

тривалий час за договором найму в будинках, що належать іншим громадянам на правах власності.

Для того, щоб зареєструватися у списках осіб, які потребують поліпшення житлових умов потрібно:

звернутися до відповідного відділу, що здійснює зарахування на квартирний облік, для отримання бланку заяви та попередніх консультації житлово-будівельних кооперативів;

зібрати необхідні документи та подати до відділу, що здійснює зарахування на квартирний облік.

Документи, які потрібно подати:

1. копія паспортів всіх повнолітніх членів сім’ї, які стають на квартирний облік;

2. копія свідоцтва про одруження або про розірвання шлюбу;

3. копії свідоцтв про народження дітей;

4. довідка ЖЕО про склад сім’ї;

5. довідка з місця роботи (місце роботи, займана посада);

6. копія посвідчення учасника бойових дій, інваліда війни;

7. якщо хтось із членів сім’ї, який виявив бажання стати на квартирний облік, мав чи має квартиру або будинок, що належить йому на праві приватної власності, – копія правовстановлюючого документа (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, договір дарування тощо);

8. у разі проживання у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам, – довідка (виписка з рішення виконавчого комітету місцевої ради) про невідповідність жилого приміщення встановленим санітарним і технічним вимогам;

9. у разі проживання за договором піднайму жилого приміщення – копія договору піднайму між основним наймачем і піднаймачем, засвідчена в ЖЕО;

10. у разі наявної тяжкої форми хронічного захворювання (згідно із затвердженим переліком) – оригінал медичного висновку лікарсько-консультативної комісії (ЛКК).

Після цього, в місячний термін із дня подання усіх документів у відповідному відділі мають прийняти рішення про прийняття особи на квартирний облік, про що повідомлять письмово. Якщо рішення позитивне, у повідомленні мають бути зазначені дата взяття на облік, вид і номер черги, якщо негативне – причини відмови. Далі потрібно дочекатися своєї черги та отримати ордер на житлове приміщення.

У разі отримання відмови у взятті на квартирний облік, громадянин в праві звернутися до суду з заявою щодо оскарження даного рішення.

Також, працівники місцевого центру на вулицях м. Збараж проведели «вуличне» інформування громадян. Перехожі отримали інформаційні буклети, виготовлені працівниками Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги із зазначенням адреси розміщення центру, контактного телефону та скайпу.

Нагадуємо, що до юрисдикції місцевого центру відносяться:  Збаразький район, Кременецький район, Лановецький район, Шумський район Тернопільської області та місто Кременець.

Звернутися до місцевого центру можна за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець. Контактний телефон: (03546) 2 52 33.

Також, Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).