назад

Фахівці Татарбунарського бюро правової допомоги Марина Міхова та Інга Дмитрієва у приміщенні Управління соціального захисту населення роз’яснювали громадянам права багатодітних сімей на отримання пільг.

Багатодітна сім’я – сім’я, в якій подружжя перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько/мати, який/яка проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років (ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства»).

Документом, що підтверджує статус багатодітної сім’ї та їх право на отримання пільг згідно із Законом України «Про охорону дитинства», є відповідне посвідчення.

Посвідчення видається структурними підрозділами районних державних адміністрацій, виконавчими органами міських, районних рад (відділ у справах сім’ї, молоді та спорту), у тому числі через Центри надання адміністративних послуг одному з батьків відповідно до місця реєстрації, протягом десяти робочих днів після подання необхідних документів.

Посвідчення видається безоплатно, строк дії якого визначається окремо для кожної багатодітної сім’ї. Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видається з 6 років.

Багатодітній сім’ї надаються пільги (відповідно до ст. 13 Закону України «Про охорону дитинства»):

  • 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
  • 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб (площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
  • 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
    позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Зверніть увагу!

Зазначені пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 “Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї”.

Для отримання додаткових консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися до Татарбунарського бюро правової допомоги за адресою: м. Татарбунари, вул.В.Тура, 48. Телефон: (04844) 3-18-46.