назад

Якісна правова допомога затриманим – головний аспект дотримання прав людини

20161018 170530 301x226

18 жовтня 2016 року до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області завітав старший інспектор з особових доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Людмила Хоменко.

 

 

 

 

Гост’я повідомила, що з метою реалізації  державної політики у сфері забезпечення охорони прав і свобод людини під час виконання покладених на поліцію завдань, Головою Національної поліції України Хатією Деканоідзе 27 листопада 2015 року було підписано Наказ № 128, яким було затверджено Положення про створення Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, уповноважені працівники якого здійснюють свою діяльність у територіальних підрозділах України.

Директор Регіонального центру Павло Наливайко провів для Людмили Хоменко екскурсію по центру, детально розповів, про роботу центру, як відбувається призначення адвоката, які строки виїзду захисника до клієнта, і запросив для обговорення подальшої співпраці.

У бесіді також прийняли участь начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олександр Гришин та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Антонцев.

Людмила Хоменко повідомила, що починаючи з 2 вересня 2016 року майже по всій Україні відкрилися вищезазначені Управління. Серед їх основних завдань є вивчення та аналіз проблемних питань у діяльності органів і підрозділів поліції стосовно дотримання прав і свобод людини, забезпечення контролю за дотриманням прав і свобод людини працівниками поліції при забезпеченні заходів з підтримання публічної безпеки та порядку, під час виявлення та розкриття злочинів, запобігання адміністративним і кримінальним правопорушенням та протидії злочинності, досудового розслідування кримінальних правопорушень, виконання інших завдань, покладених на поліцію тощо.

– Важливим напрямком у моїй діяльності, – зазначила уповноважена Голови Національної поліції України з питань контролю за дотриманням прав людини, – є взаємодія з державними, міжнародними та національними неурядовими організаціями, правозахисними організаціями, інститутами громадянського суспільства в сфері дотримання прав людини. Одним з пріоритетних є Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області.   

Далі розмова пішла про Регіональний центр. Павло Наливайко  повідомив, що згідно Постанови Кабінету міністрів України органи або посадові особи, що уповноважені здійснювати адміністративне затримання, органи досудового розслідування, слідчі, прокурори, службові особи, відповідальні за перебування затриманих забов’язані інформувати Регіональний центр про випадки затримання за підозрою у вчиненні злочину, затримання на підставі ухвали слідчого судді, суду про дозвіл на затримання з метою приводу, застосування адміністративного затримання чи адміністративного арешту або обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою негайно після фактичного затримання особи. Але для кожного термін «негайно» має свої часові рамки.20161018 174908 301x226

З патрульною поліцією м. Запоріжжя, Управлінням Нацполіції України в Запорізькій області, Управлінням Служби безпеки України та прокуратурою Запорізької області проводиться щоквартальна звірка відомостей щодо кількості переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб, – зазначив Володимир Антонцев, начальник відділу, що безпосередньо забезпечує прийняття та реєстрацією повідомлень про затримання, та видання доручень адвокатам дня надання безоплатної вторинної правової допомоги.

– Так, за останні сім місяців було виявлено більше ніж 50 порушень органами МВС Порядку інформування про випадки затримання, а саме несвоєчасне повідомлення про затримання особи, що є порушенням прав людини на захист, – підсумував Володимир Георгійович.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олександр Гришин окреслив з якими проблемами найчастіше стикаються адвокати системи БПД під час надання правової допомоги затриманим особам. І з його слів також виходить, що найголовнішою проблемою є несвоєчасне повідомлення про затримання, з чого витікає, наприклад, затримка медичного освідування. А для великої кількості затриманих, що є учасниками замісної терапії, це є серйозною загрозою життю.

Наприкінці зустрічі усіма учасниками, а саме директором Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області Павлом Наливайком, уповноваженою Голови Національної поліції України з питань контролю за дотриманням прав людини Людмилою Хоменко, начальником відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олександром Гришиним та начальником відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Антонцевим було прийнято рішення співпрацювати аби правова допомога завжди була належної якості, а права людини неухильно дотримувалися.