назад

14732

Шляхи удосконалення роботи щодо пропаганди усиновлення, запобігання збільшенню сирітства та правовий захист дітей, які живуть у важких соціальних умовах, – основні проблемні питання, котрі обговорювалися на круглому столі у Бучацькій районній бібліотеці. Участь у заході взяв і керівник Бучацького бюро правової допомоги Андрій Григоришин.

В усьому світі дитина – це майбутнє країни. Соціальний та правовий захист дітей, створення умов для їх фізичного, інтелектуального й духовного розвитку – запорука майбутньої повноцінної життєдіяльності дитини. Конвенція ООН про права дитини, яка містить ряд міжнародних правових стандартів щодо захисту і забезпечення належних умов для виховання дітей, Конституція України та Закон України «Про охорону дитинства» є основою такого захисту. Проте, діти, які внаслідок смерті батьків, позбавлення  батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування, мають право на особливий захист і допомогу з боку держави.

Так, з нагоди Дня усиновлення в читальному залі Бучацької центральної районної бібліотеки відбулося засідання круглого столу на тему: «Усиновлення – одна з форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». На зустрічі були присутніми представники служби у справах дітей, управління праці та соціального захисту населення, сектору у справах молоді та спорту Бучацької райдержадміністрації, усиновителі, піклувальники та батьки-вихователі. На засідання круглого столу запросили й керівника Бучацького бюро правової допомоги Андрія Григоришина.

Андрій Григоришин розповів присутнім, що об’єктом особливої уваги з боку держави мають бути діти, які живуть у важких соціальних умовах. До категорії таких дітей в Україні належать: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти із соціальних сімей; діти, які порушили закон; діти-інваліди; діти із сімей безробітних або ті, що змушені працювати; діти, що втекли з дому; діти-наркомани та ті, що зловживають спиртними напоями. Кожна з цих категорій дітей потребує особливої уваги та захисту.

Сімейний кодекс України надає дитині право самостійно звертатися до суду та до інших компетентних органів держави: в центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, в органи опіки та піклування, органи освіти та охорони здоров’я та ін. – в разі порушення її прав у сім’ї, насильства та жорстокого поводження. Покарання від найбільш небезпечних порушень, які розглядаються як жорстоке поводження з дітьми, забезпечує Кримінальний кодекс України. Також відповідно до чинного законодавства, батьки або особи, які їх замінюють, можуть бути притягнутими до адміністративної відповідальності за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей (ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення), доведення неповнолітнього до стану сп’яніння, учинення насильства в сім’ї, тобто умисне вчинення будь-яких дій фізичного чи психологічного характеру, внаслідок чого була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого.

Законодавством закріплені обов’язки батьків щодо виховання та розвитку дитини (ст. 150 Сімейного кодексу України):

– виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї і родини, свого народу, своєї Батьківщини;

– піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток;

– забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти;  

– поважати дитину;

– забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини;

– забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини.

Правовий захист дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей,  які перебувають  у складних життєвих обставинах, дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів забезпечений Законом України “Про безоплатну правову допомогу” (п. 2. ч. 1 ст. 14). Діти зазначеної категорії мають право на всі види правових послуг (ч. 2 ст. 13 Закону), а саме:

– захист;

– складання документів процесуального характеру;

–представництво у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Звернення про надання дітям одного з видів правових послуг, передбачених вище, подаються їх законними представниками за місцем фактичного проживання дитини або її законних представників незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відділів – Бюро правової допомоги.

На завершення заходу з нагоди Дня усиновлення організатори круглого столу висловили подяку всім усиновителям, опікунам, піклувальникам, прийомним батькам та батькам-вихователям, за те що вони дали кожній дитині найважливіше — ЩАСТЯ МАТИ РОДИНУ.

За правовими консультаціями жителі Бучацького району можуть звертатися до бюро правової допомоги за адресою:

м. Бучач, вул. Майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2 11 26.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:  

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А так само дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.