назад

Якісна юридична допомога – в кожному селі

1Отримання якісної юридичної допомоги, не виїжджаючи за межі свого села, стало на теренах Херсонської області звичним явищем.

Вже третій місяць поспіль в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» триває робота мобільних груп, під час яких фахівці Регіонального центру з надання БВПД та Головного територіального управління юстиції у Херсонській області надають юридичну допомогу громадянам області. За цей час наші колеги відвідали понад 70 населених пунктів Херсонщини.

18 жовтня основна мобільна група у складі директора Регіонального центру з надання БВПД Марини Єлисєєвої та начальника Головного територіального управління юстиції у Херсонській області Костянтина Хутковського працювала в селах Тягинка та Львове Бериславського району.

1

Як виявилось, актуальними залишаються земельні питання. Так, у селі Тягинка до наших колег звернулись власники паїв з проханням розібратись у  правомірності укладання договорів оренди земельних ділянок та як діяти у випадку, коли орендатор ухиляється від сплати орендної плати за землю.

2

Фахівці роз’яснили, які права та обов’язки мають орендодавці та орендатори, чи можна розірвати договір оренди. Крім того, правники пообіцяли проаналізувати надані копії договорів оренди та підготувати пам’ятку.

3

З початком опалювального сезону тягинців все більше турбують питання  нарахування субсидій та безпідставне нарахування боргу за користування електроенергією з боку обленерго.

Відповідаючи на поставлені питання, Марина Єлисєєва роздала присутнім інформаційні буклети з питань оформлення субсидій, протистояння побутовій корупції, захисту права власності тощо.

4

Мешканців села Львове цікавили питання укладання договору купівлі-продажу будинку, переведення приміщення із комерційним призначенням в статус житлового, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, погашення кредитної заборгованості, отримання статусу резидента України.

5

Як правило, питання нарахування аліментів залишається одним із найпоширеніших. Правники порадили жінці, колишній чоловік якої сплачує мізерну суму на дитину, звернутись до суду із заявою про переведення сплати аліментів на фіксовану суму, скориставшись послугами адвоката за рахунок держави.

6 7

Привернуло увагу фахівців й питання суперфіція. Справа в тім, що за консультацією звернулась мешканка села Львове, котра має бажання розширити площу свого житлового приміщення, але сусіди збудували огорожу на її території. Жінці було рекомендовано звернутись до суду із заявою про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення незаконно збудованих споруд.


Довідка. Суперфіцій (від лат. Superficies solo cedit – будівля слідує за землею) – у Римському праві – спадкове і відчужуване право на користування будівлею, що зведена на чужій землі.

У сучасному українському праві суперфіцій – право користування чужою земельною ділянкою для забудови, окремий вид прав на чужі речі.

Суб’єктами суперфіцію можуть бути будь-які фізичні та юридичні особи. Об’єктом суперфіцію є право користування земельною ділянкою для будівництва певних видів споруд чи будівель з можливістю для суперфіціарія набути право власності на них та для землевласника – отримувати частку прибутку землекористувача. При наданні земельної ділянки в користування з метою забудови необхідно, щоб її подальше використання відповідало цільовому призначенню ділянки. Установлення цільового призначення земель відбувається шляхом їх віднесення до тієї чи іншої категорії і здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень (частина перша ст. 20 Земельного кодексу). Підставами встановлення суперфіцію є договір між власником земельної ділянки та майбутнім забудовником, а також заповіт. Заповіт також може бути підставою встановлення суперфіцію в разі наявності в ньому заповідального відказу, яким заповідач зобов’язує спадкоємця надати іншій особі право користування для забудови земельною ділянкою, що входить до складу спадщини.