назад

3Вагоме місце в системі правових засобів захисту прав людини посідає судовий захист. Положення Конституції України гарантують кожному громадянину України, іноземцю чи особі без громадянства на території України, якщо вони вважають, що їх права і свободи порушені або порушуються, захист цих прав і свобод у судовому порядку. Але іноді виникає проблема виконання рішень судів, що й досі актуальна. За офіційною статистикою, близько 80% звернень до Європейського суду з прав людини стосується саме невиконання рішень українських судів.

З метою зменшення таких негативних випадків 16 вересня 2019 року Регіональним центром з надання БВПД у Донецькій і Запорізькій областях у співпраці з організацією-партнером БФ «Право на захист» для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та працівників Запорізького місцевого центру з надання БВПД був ініційований семінар на тему: «Приховані можливості КАСУ при виконанні рішень про відновлення виплати пенсій та отримання заборгованості».

Відкрив захід директор Регіонального центру Павло Наливайко. Він наголосив, що захист прав людини, зокрема внутрішньо переміщених осіб, є одним із основних завдань системи надання безоплатної правової допомоги. В цьому напрямку Регіональний центр співпрацює з багатьма міжнародними та громадськими організаціями, серед яких є Благодійна організація «Благодійний фонд «Право на захист», що докладає багато зусиль для захисту прав ВПО.2

Спікером заходу виступив Сергій Щеголь, консультант з судового провадження БФ «Право на захист». Особливу увагу було приділено використанню процесуальних форм контролю як ефективного механізму виконання судових рішень в контексті виплати пенсій та отримання заборгованості внутрішньо переміщених особам.

Він нагадав присутнім, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов’язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України. У разі невиконання судового рішення чинне законодавство має дієві механізми, що забезпечують ефективне вирішення проблемного питання. Так суд, який ухвалив судове рішення у справі, відповідно до ч. 1 ст. 382 КАС України, може зобов’язати суб’єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення. В разі неподання такого звіту суддя може накласти на керівника відповідний штраф, що є досить значним.

1Додатково Сергій Щеголь ознайомив учасників семінару з позитивною практикою застосування судового контролю за виконанням рішень в адміністративних справах. Зокрема, були проаналізовані практики застосування статтей 382, 383 КАС України Окружним адміністративним судом м. Києва, Одеським, Полтавським, Донецьким окружними адміністративними судами.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів в межах України)