назад

Європейським колегам розповіли про роботу центрів з надання безоплатної правової допомоги на Закарпатті

dsc02647    2 березня до Регіонального центру завітали представники Консультативної Місії Європейського Союзу в Україні з реформування сектору цивільної безпеки в Україні, а саме – фахівець відділу з питань регіонального співробітництва Фіона Колдвел та асистент відділу з питань регіонального співробітництва Марина Будник.

Чим займається Консультативна Місія Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки в Україні

    Представники Консультативної Місії розповіли, що цього тижня приїхали на Закарпаття вперше – це був останній регіон України, який вони ще не встигли відвідати з початку роботи місії в нашій державі. Мета Консультативної Місії Європейського Союзу — посилити та підтримати реформи сектору цивільної безпеки України і таким чином зробити свій внесок у їх планування та реалізацію. Консультативна Місія Європейського Союзу в Україні консультує та надає підтримку відповідним державним органам України в секторі цивільної безпеки в концептуальному плануванні та послідовній реалізації їхніх комплексних і цілісних зусиль у реформуванні правоохоронних органів (міліції, Прикордонної служби та Служби безпеки) та органів системи верховенства права (судової системи та прокуратури), також в контексті наскрізних аспектів ефективного управління (боротьба з корупцією, права людини, реформа державного управління та стратегічні комунікації).

dsc02661

    Поспілкувалися із представниками Місії директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Василь Попадинець, заступник директора Регіонального центру Лариса Фучко, начальник відділу якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Павло Марамигін, а також директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко. 

dsc02672

«Прикордонне» Закарпаття: адвокати для нелегальних мігрантів та доступ до безоплатної правової допомоги представників національних меншин

    На зустрічі, зокрема, ішлося про специфіку роботи системи надання безоплатної правової допомоги на Закарпатті. Оскільки це – прикордонний регіон, що межує із 4-ма країнами, то тут частіше, ніж в інших областях, затримують нелегальних мігрантів. Лише у 2015-му році Регіональний центр надав правову допомогу 621 особам, яких затримали прикордонники під час нелегального перетину кордону з однією із країн ЄС. Переважно це – біженці із Афганістану, Пакистану, Сирії, Сомалі та Грузії. 

    У цій сфері виникають проблеми, адже часто між клієнтами-мігрантами та адвокатами постає мовний бар’єр. Адвокати Центру володіють англійською мовою, втім, нею можуть спілкуватися не всі нелегали. У таких випадках правозахисники залучають перекладачів із громадських організацій, з якими налагоджено співпрацю.

dsc02676

    Також учасникам Місії розповіли, що на Закарпатті проживає значна кількість представників різних національних меншин, найбільшу частку з яких складають угорці. В області є деякі села, у яких мешканці не володіють навіть українською мовою – виключно угорською. У таких випадках дуже важко донести людям інформацію про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а тим паче – відстоювати інтереси таких осіб у судах. Деякі з адвокатів, як розповів директор Регіонального центру з надання БВПД Василь Попадинець, володіють угорською, але це – лише 1-2 адвокати на 100 тисяч населення. Втім, що стосується розширення доступу до безоплатної правової допомоги, то місцеві центри наразі готують інформаційні буклети на угорській мові, і потім розповсюджуватимуть їх у тих населених пунктах, де угорців проживає найбільше.

    Крім того, під час зустрічі працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповіли, як взагалі працює система; хто має право на таку допомогу, як її отримати, як підвищують кваліфікацію адвокатів, які захищають громадян тощо. За результатами бесіди, у майбутньому, планується налагодити співпрацю із Консультативною Місією Європейського Союзу в Україні з реформування сектору цивільної безпеки в Україні. 

dsc02687