назад
02.03.16

Щодо заходів, пов’язаних з оптимізацією управління системою БВПД у Харківській та Луганській областях

i35052

Регіональним та місцевим центрам з надання 
безоплатної вторинної правової допомоги 
у Луганській та Харківській областях

Головам відповідних комісій з ліквідації
центрів з надання безоплатної вторинної
правової допомоги

Копія: адвокатам, які надають
безоплатну вторинну правову допомогу
у Луганській та Харківській областях

З метою належного виконання наказу Міністерства юстиції України від 19 лютого 2016 року № 479/5 «Питання оптимізації системи безоплатної вторинної правової допомоги» (далі – Наказ), відповідних наказів Координаційного центру з надання правової допомоги (далі – Координаційний центр), пропонуємо під час здійснення заходів, пов’язаних з ліквідацією відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – центри), звернути увагу на таке.

Забезпечення доступності, безперервності та якості надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД) залишається пріоритетом діяльності всіх центрів. Центри продовжують виконувати свої завдання та здійснювати повноваження, визначені відповідними актами законодавства та організаційно-розпорядчими актами, до завершення здійснення заходів, пов’язаних з їх ліквідацією, як це і передбачено пунктом 3 Наказу.

Повноваження, віднесені до виключної компетенції директорів, здійснюють комісії з ліквідації центрів. Рекомендуємо головам комісій з ліквідації центрів включити до складу таких комісій директорів центрів, що ліквідуються, надавши їм право підпису документів, необхідних для звичайної роботи центрів.

Головам комісій з ліквідації центрів слід поінформувати адвокатів та працівників центрів про таке:
1) контракти та договори, укладені з адвокатами, є чинними до завершення заходів, пов’язаних з ліквідацією центрів. Після завершення таких заходів контракти та договори з адвокатами укладуть центри, утворені відповідно до Наказу, яким буде передано функції ліквідованих центрів. У таких контрактах і договорах будуть передбачені положення, що стосуються взаємних зобов’язань між адвокатами і ліквідованими центрами;

2) доручення для надання БВПД, видані адвокатам, та накази центрів про надання БВПД є дійсними протягом всього строку, визначеного законодавством та наказами Координаційного центру, як такі, що видані на належних підставах, належними суб’єктами та у визначений законодавством спосіб;

3) до завершення заходів, пов’язаних з ліквідацією, центри продовжують видавати доручення для надання БВПД, у разі необхідності скасовують такі доручення в установленому порядку, здійснюють заміну адвокатів, приймають рішення про надання БВПД та про припинення надання БВПД. Повноваження працівників, визначені наказами центрів, не потребують додаткового чи повторного підтвердження;

4) оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, а також всі пов’язані з цим дії центрів та їх працівників, до завершення заходів, пов’язаних з ліквідацією центрів, здійснюються у встановленому законодавством порядку. Після завершення заходів, пов’язаних з ліквідацією центрів, зазначені дії здійснюватимуть центри, утворені відповідно до Наказу, яким буде передано функції ліквідованих центрів.

З метою захисту трудових прав та належного інформування працівників звертаємо увагу, що відповідно до статті 44 Кодексу законів про працю України при припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 1 статті 40 цього Кодексу (у зв’язку з ліквідацією підприємства, установи, організації), працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

У зв’язку з утворенням Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, Богодухівського, Первомайського, Чугуївського та Міловського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також бюро правової допомоги, Координаційним центром з надання правової допомоги найближчим часом буде оголошено про проведення конкурсу на посади відповідних керівників.

Конкурси будуть проводитися на засадах рівного доступу, об’єктивності, змагальності відкритості та прозорості. Працівники, які вивільняються внаслідок ліквідації центрів, зможуть взяти участь у таких конкурсах.

Переглянути оригінал листа Координаційного центру № 25-508 від 02.03.2015

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter