назад

Юридична консультація. Встановлення додаткового строку для прийняття спадщини

spadok     Як діяти, якщо спадкоємець пропустив термін прийняття спадщини? У яких випадках і на який час може бути визначено додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини? Розповідає Марина Поліщук, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

     Часом відкриття спадщини вважається день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом шести місяців з часу відкриття спадщини не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

     Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 Цивільного Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

     Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги. Cпадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Водночас відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

     Якщо у відношенні до особи, яка пропустила строк для прийняття спадщини, не надійшла до державної нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини письмова згода про прийняття цією особою спадщини хоча б від одного із спадкоємців, які прийняли спадщину, або якщо спадщина не прийнята, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, як зазначається у частині 3 ст. 1272 ЦК, має право звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини.

     За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, який не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК для прийняття спадщини. 

     Після винесення судом рішення та встановлення додаткового строку для прийняття спадщини особа звертається до нотаріуса з цим рішенням та подає відповідну заяву про прийняття спадщини з усіма необхідними документами за загальним порядком.