назад
16.12.16

Юридична, психологічна та літературна протидія насильству: презентація збірки «ПРОти НАСильства»

16 грудня в Українському кризовому медіацентрі відбулася презентація збірки “ПРОти НАСильства» – літературного проекту соціальної дії, спрямованої на висвітлення та подолання проблеми домашнього насильства. Збірка є частиною літературно-медійно-правозахисної ініціативи, що реалізується Громадським радіо за підтримки Уряду Канади в рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

«Ця збірка перш за все призначена для українців, але теми, які в ній піднімаються, є універсальними для усього світу. Цей проект є унікальним тим, що поєднав разом професійних письменників, психологів, соціальних працівників і правників, які разом створили пакет для роздумів про людські права та людську гідність», – повідомив на брифінгу Посол Канади в Україні Роман Ващук.

Пан Посол навів дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, згідно яких до 30% жінок у світі пережили досвід фізичного або сексуального насильства, а у країнах Європи насильство у сімейному колі є частою причиною смерті жінок у віці від 16 до 44-х років.

Він зазначив, що для Канади захист прав жінок та дівчат є пріоритетом зовнішньої політики. За його словами, у Канаді нині існує Міністерство статусу жінок, а згідно останньої статистики рівень сімейного насильства в країні спадає. Але так само пріоритетом для Канади є захист прав усіх громадян без огляду на їхню гендерну ідентичність. Саме тому, за його словами, вихід такої збірки був підтриманий в рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» за підтримки Уряду Канади. Ця збірка, за його словами, у тому числі має на меті спонукати задуматись про проблему насильства, діяти та протидіяти йому.

1 LD

Він зазначив, що хоча Україна зробила певні кроки у прийнятті законодавства щодо запобіганню насильству, все ж багато роботи ще попереду, зокрема, й ратифікація Стамбульської конвенції Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні.

«Я сподіваюся, що ця книжка, і приватні роздуми читачів, які вона може визвати, допоможуть цій благородній справі», – Роман Ващук.

«На жаль, цифри ніколи не відображають дійсних масштабів явища. Поліцейська статистика, за нашими підрахунками, це лише 10-15 % справжніх випадків насильства, які дійсно є в українських родинах», – каже Катерина Левченко, авторка передмови до збірки та Президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда – Україна».

За її словами, статистика ї гарячої цілодобової лінії «Ла Страда — Україна» свідчить, що лише в 2016 році зафіксовано близько 30 тис. звернень, 70% із яких – це якраз випадки, які стосуються фактів домашнього насильства.

2 LD

На думку Катерини Левченко, ратифікація Стамбульської конвенції – це лише один крок, однак Україні фактично потрібно йти на «високу гору», адже найскладнішим буде якраз імплементувати всі ті речі, які є в конвенції. На її переконання, для цього дуже важливо почати міняти ставлення суспільства до проблеми насильства, намагатися формувати ненасильницькі моделі поведінки у ньому. А також важливим є не замовчувати це явище, «розривати коло мовчання».

«Візуалізація проблеми є конче необхідною для її подолання. Ця книга для мене є такою візуалізацією. Крім того, література дає можливість спілкуватися із дуже широкою читацькою аудиторією. У цьому зв’язку вихід збірки є дуже важливим, – зазначила вона, – А нам як колективу жіночої громадської правозахисної організації було дуже цікаво і почесно працювати із авторським колективом. Ця співпраця передусім дуже збагатила нас, відкривши нові підходи для нашої роботи», — зазначила Катерина Левченко.

«Насильство говорить до нас кількома мовами – це мови насильства сексуального, психологічного, економічного, фізичного. Ця книга протидіє насильству також трьома мовами – це мова юридична, мова психологічна і мова літературна», – розповіла упорядниця, автор та ініціатор збірки, правозахисниця та письменниця Лариса Денисенко.

4 LD

Як повідомила вона, збірка практична тим, що вкінці кожного оповідання є коментарі фахівців-психологів «Ла Страда — Україна». Також у цій збірці є юридичні поради і навіть зразки юридичних документів, зокрема, зразки заяв до поліції, які можуть бути корисними для людей, які зазнали насильства, і усіх, кому відомі факти насильства по відношенню до інших людей.

«Для мене як упорядниці збірки було важливим розширити коло тих, хто зможе сміливо комунікувати проблему та протидіяти їй. Дуже часто люди самі не знають, що вони чинять насильство, або є людьми, до яких насильство застосовують. Це звичайні традиції, які роками практикуються в родинах, і люди просто не можуть вийти з цього кола, і не знають, що вихід є. Ситуації, описані в оповіданнях, хоча й є вигаданими, проте вони цілком упізнавані, прості і на мій погляд дуже психологічно-описані. Хтось у них може пізнати себе і отримати поради щодо того, як діяти у випадку насильства над собою», — Лариса Денисенко.

5 LD

Післямова

Збірка «ПРОти НАСильства» — це збірка ПРО НАС. Вона для тих і про тих, хто став або може стати жертвою та/або свідком домашнього насильства, для небайдужих до цієї проблеми, для тих, хто може і хоче допомогти, вплинути і підтримати. Вона у тому числі для того, аби ті, хто застосовує насильство, задумались над його руйнівною силою.

Збірка буде розповсюджена у центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, де з нею зможуть ознайомитись як працівники центрів, які безпосередньо працюють із людьми, які приходять до цих центрів, так і самі клієнти. Крім того, уже з наступного тижня її можна буде безкоштовно отримати в офісі Громадського радіо за адресою вул. Хрещатик,26, а також в офісах мережі жіночої правозахисної організації «Ла Страда – Україна».

Авторський колектив: Полін Ренкін, Катерина Левченко, Ольга Герасим’юк, Софія Андрухович, Анастасія Коренькова, Артем Чапай, Маріанна Кіяновська, Катерина Бороздіна, Юрій Макаров, Галина Вдовиченко, Наталка Сняданко, Людмила Никоненко, Євгенія Кононенко, Сергій Осока, Лариса Денисенко, Юрій Андрухович, Альона Зубченко, Альона Кривуляк, Христина Кіт, Галина Федькович, Марта Чумало.

ProNas

У електронному вигляді книгу уже можна переглянути переглянути тут.

Переглянути повний відеозапис брифінгу-презентації можна українською та англійською мовами.

Довідково

«ПРОти НАСильства» – черговий медійно-правозахисний проект, що реалізується за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» на Громадському радіо. Так, на Громадському радіо виходила спеціальна серія щотижневих програм «Ген справедливості», яка присвячена різним питанням надання безоплатної правової допомоги в Україні та має на меті інформування суспільства щодо права на таку допомогу і як її отримати. У рамках цієї серії уже записано понад 60 тематичних подкастів (переглянути та прослухати програми); виходи подкастів у рамках програми «Ген справедливості» заплановані й надалі. Крім того, за підтримки українсько-канадського проекту на Громадському радіо реалізується медіа проект «Протидія насильсву у сім’ї», який виходить двічі на місяць та спрямований на тих, хто потерпає від насильства у сім’ї чи є його свідком, для тих, хто потребує допомоги, зокрема, правової, і для тих, хто не байдужий та може допомогти (переглянути та прослухати програми).


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube   Google Google+  тTwitter