назад

15555175 562709517253342 1275186486 o

14 грудня відбулася нарада в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області з директорами, інтеграторами та головними бухгалтерами місцевих центрів з надання БВПД, що діють у нашому краї: Кременецькому, Чортківському та Тернопільському. Обговорювали наступні кроки щодо планування діяльності центрів на 2017 рік в контексті децентралізації системи надання безоплатної правової допомоги.

Ми не можемо спланувати життя. Все, що ми можемо — бути відкритими до нього”. Цими словами американської співачки Лорін Хілл розпочали нараду фахівців Регіонального центру з надання БВПД із представниками місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Робочу зустріч відкрила Світлана Бандура, заступник директора Регіонального центру, яка повідомила про зміни до Порядку організації оперативного планування та моніторингу діяльності Координаційного центру з надання правової допомоги та його територіальних утворень в кожному регіоні. Разом із Світланою Бандурою розглянули проекти та пропозиції  планів діяльності на 2017 рік Регіонального та місцевих центрів; зачепили тему фандрейзингу та видатків на проведення центрами різного роду заходів.

15536819 562709523920008 908884750 o

На нараді розглянули проекти та пропозиції річних планів діяльності на 2017 рік, висвітлили особливості обліку видатків центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ефективність планування і використання бюджетних коштів, а також розглянули окремі питання проведення допорогових закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти через систему Prozorro.

Головний бухгалтер Регіонального центру Оксана Оверко торкнулася питання відряджень, контролю за цільовим використанням коштів та майна місцевих центрів, ведення бухгалтерського, управлінського та статистичного обліків, складення фінансової та бюджетної звітності. “Ефективність планування і використання бюджетних коштів — важливий пріоритетний напрям роботи центрів”. — відмітила Оксана Оверко.

Cвітлана Бандура серед усього зазначила зміни, які важливо запровадити для досягнення поставлених цілей та завдань системи БПД. З її слів, цими змінами, зокрема, має бути визначення потреб у правових знаннях територіальних громад. Акцентували також і на наповненні, підтриманні в актуальному стані та ефективному використанні довідково-інформаційної платформи правових консультацій WikiLegalAid. Окрім цього, заступник директора разом із присутніми проаналізували необхідність підвищення кваліфікації працівників центрів через проведення навчання.

15608569 562709510586676 1131822654 o

Пріоритетами розвитку системи БПД на 2017 рік є:

— переорієнтація системи з надання правової допомоги окремим фізичним особам — на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад як за рахунок внутрішніх ресурсів системи, так і у співпраці із зовнішніми партнерами та ресурсами;

— створення системи управління правовими знаннями та розвиток людського потенціалу правничої спільноти та партнерських мереж системи БПД;

— децентралізація системи надання БПД;

— поступовий перехід від моделі залучення адвокатів “ex officio” до моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях;

— розбудова комплексної інформаційно-аналітичної системи забезпечення надання БПД та впровадження новітніх інформаційних технологій (ІТ).