назад

Юридична відповідальність неповнолітніх

127-119 квітня 2018 року в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» головний спеціаліст Чернівецького бюро правової допомоги Інна Гавринюк провела зустріч-бесіду «Юридична відповідальність неповнолітніх» з учнями чернівецької школи № 38.

«Різні види відповідальності дуже відрізняються один від одного. Кримінальна відповідальність настає за суспільно небезпечні діяння – злочини. До адміністративної відповідальності притягають за суспільно шкідливі діяння – адміністративні правопорушення. Про цивільну відповідальність ідеться, коли заподіяна шкода і, на відміну від кримінальної та адміністративної, її треба відшкодувати людині, якій цю шкоду завдано», – пояснила учням фахівець безоплатної правової допомоги Інна Гавринюк.

Учні дізнались, що правова відповідальність малолітніх і неповнолітніх осіб має свої особливості. Це пов’язано з тим, що малолітні та неповнолітні у такому віці лише формуються як особистості, їх морально-етичні переконання недостатньо стійкі, вони схильні підпадати під негативний вплив інших. Це, зокрема, стосується кримінальної відповідальності. Специфіка цивільної відповідальності зумовлена, насамперед, тим, що малолітні та неповнолітні, як правило, не мають власного заробітку, щоб відшкодовувати завдану ними шкоду; а також тим, що на батьків, опікунів, піклувальників покладається обов’язок виховувати їх та стежити за їхньою поведінкою.

127-2

Захід відбувся у форматі конструктивного діалогу, під час якого учні дискутували, намагалися отримати нові знання та ставили різноманітні запитання. Такі уроки вкрай важливі, адже їх головна мета – застерегти школярів від необдуманих вчинків та правопорушень. Як відомо, незнання законів не звільняє від відповідальності.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.
До фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Чернівці, вул. І. Підкови, 2, тел. (0 372) 56-25-85.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).