назад

Юрист Диканського бюро правової допомоги допомогла учаснику бойових дій поновити строк для прийняття спадщини після смерті батька

images060220192

У січні 2018 року до Диканського бюро правової допомоги звернувся мешканець Диканського району К. з проханням допомогти в питанні поновлення строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька.

Чоловік повідомив, що в листопаді 2016 року помер його батько. Після смерті якого громадянин К. не зміг у встановлений законодавством шестимісячний строк звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, оскільки протягом усього цього часу він перебував на військовій службі у Збройних Силах України, під час проходження якої брав безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. У лютому 2018 року, повернувшись зі служби та звернувшись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, він отримав відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв’язку із пропуском шестимісячного строку, який встановлений для прийняття спадщини.

Для надання йому безоплатної вторинної правової допомоги було уповноважено заступника начальника відділу «Диканське бюро правової допомоги» Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмилу Маценко.

Фахівець бюро проаналізувала ситуацію та роз’яснила, що відповідно до ч. 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. Згідно ж п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому поважними є причини, які пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Людмила Маценко підготувала цивільний позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в якому зазначила, що причини пропуску її клієнтом вищевказаного строку можна вважати поважними та навела відповідні обґрунтування.

Судом було враховано твердження фахівця бюро правової допомоги про те, що у спадкоємця були реальні перешкоди для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріуса, і 29 листопада 2018 року рішенням Кобеляцького районного суду Полтавської області позов громадянина К. було задоволено в повному обсязі та визначено йому додатковий строк для подання вищевказаної заяви протягом трьох місяців з дня набрання законної сили рішенням суду.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу та скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України громадяни можуть, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).