назад

Юрист Покровського бюро правової допомоги допомогла клієнтці встановити факт родинних відносин

nasledstvo 4 500x375До Покровського бюро правової допомоги звернулася Тетяна П* яка через помилку у прізвищі не змогла оформити спадщину батька. Громадянка розповіла, що у її свідоцтві про народження та свідоцтві про смерть батька друга голосна літера в прізвищі різняться. Начальник Покровського бюро правової допомоги Ольга Єфіменко ознайомилася із наданими клієнткою документамита підготувала до суду заяву про встановлення факту родинних відносин, а разом з нею – належні докази. Рішенням суду факт родинних відносин між Тетяною П* та її померлим батьком було встановлено, в результаті чого клієнтка змогла продовжити оформлення спадщини.

У зв’язку з тим, що проблеми з помилками у прізвищі є достатньо типовими, правники Покровського бюро правової допомоги підготували корисну інформацію з цього приводу.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України  суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Ст. 318 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що у заяві про встановлення факту родинних відносин повинно бути зазначеноякий факт заявник просить встановити та з якою метою;причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;докази, що підтверджують факт.До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.

Тобто, до заяви можуть додаватися докази, що підтверджують наявність цього юридичного факту (акти, анкети, автобіографії, сімейні фотографії, листи ділового та особистого характеру, особові справи, рішення судів, ордери на вселення, обмінні ордери, погосподарські книги, виписки з домових книг та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб), довідкиорганів реєстрації актів цивільного стану про неможливість поновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану; пояснення свідків, яким достовірно відомо про взаємовідносини померлого із заявником.

У відповідності до ч. 1 ст. 316 Цивільного процесуального кодексу Українизаява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Згідно абз. 2 п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження.

П. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»визначено, щосуд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв’язку із втратою годувальника.Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Нагадуємо, що безоплатна правова допомога надається відділом «Покровське бюро правової допомоги» за адресою: смт. Покровське, вул. Центральна, 30-а.Графік роботи: пн-чт: з 8.00 до 17.00, пт: з 08.00до 15.45. Контактні тел.: (05638) 2-18-45, (095) 390-10-33; електронна пошта:pokrovske@legalaid.dp.ua.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно).